Sinds 1980 zorgen de Esense Dolle Brouwers dat Diksmuide zijn eigen bieren heeft. Later kwam daar het Papegaaibier en het Drie Mussenbier bij.  En enkele maanden terug werd het gamma Diksmuidse bieren ook aangevuld met vier Nachtraven.  Diksmuide wordt dan ook meer en meer een bierstad en sinds kort heeft ze er opnieuw een brouwsel bij: Uytkanter.  Een blond bier van hoge gisting 7° met hergisting in de fles.  Het wordt gebrouwen op de Duin en Polder-boerderij Den Uytkant in de Keiemse Moerestraat.  De officiële lancering zal doorgaan op vrijdag 3 mei naar aanleiding van de jaarlijkse bloemenverkoop op Den Uytkant.

In het Diksmuidse Duin en Polder kan men terecht voor dagondersteuning vanuit een werkaanbod.  En één van die werkplekken is boerderijlocatie Den Uytkant aan de Moerestraat 20 in Keiem.  De gasten van Duin en Polder kunnen er terecht om groenten te kweken, te oogsten, te verwerken, in te leggen en te verkopen.  Er worden ook bloemen gekweekt en verkocht, er zijn ook dieren die verzorgd worden en er wordt confituur, advocaat en choco gemaakt en verkocht.  En tenslotte kan men er ook touwen draaien, boodschappen doen, maaltijden bereiden, de tafel dekken en afruimen, afwassen en instaan voor het onderhoud van het tuinmateriaal en het gebouw.
En dat lijstje wordt nu ook aangevuld met bier brouwen.  Het idee om bier te brouwen als activiteit is volgens Pieter Glorie van Den Uytkant een vijftal jaar geleden gestart onder de collega’s. De interesse was er, maar het ontbrak aan kennis en kunde. Een tweetal jaar terug startte dan vrijwilliger Patrick en het toeval wilde dat Patrick al jaren hobbybrouwer was. Sindsdien is het bierproject dan ook in een sneltempo gegaan.  Het biertje met de naam “Uytkanter” is intussen een feit.
Volgens Pieter Glorie past het brouwen van bier perfect binnen de activiteiten van Den Uytkant.  Op de boerderij vinden de gasten het leuk om ambachtelijk te werken, ze kweken er groenten die ze na de oogst vers eten of inmaken. Men maakt er reeds choco, advocaat en confituur en bier paste volgens Pieter dan ook in dat rijtje. Deze ambachten zorgen ook voor contact met de gemeenschap en appreciatie. De mensen uit de buurt vinden vlot de weg naar de Keiemse Uytkant-hoeve om producten te kopen. Met het brouwen van bier maakt men ook een stukje de omgekeerde beweging. Met het uitpakken met de Uytkanter krijgt ook Duin en Polder wat naambekendheid bij het bredere publiek.
Het is uiteindelijk een aantrekkelijke activiteit die wat vernieuwend is en toch al eeuwenoud is. Op vandaag brouwt men nog steeds kleine batches bier op den Uytkant en dit enkel om te schenken voor eigen interne evenementen. Maar omdat het bier tijdens die momenten wel gesmaakt werd, groeide ook het idee om met dit recept naar een brouwer te gaan. Bij Fort Lapin werd een eerste brouwsel van 1000 liter Uytkanter geproduceerd.  Door het te laten brouwen is men meteen ook in orde met de regelgeving rond accijnzen.

De Uytkanter is te koop op de Uytkantboerderij.  Dit kan zowel onder de vorm van losse flesjes, per krat van 24 of in een kratje van 6 flesjes.  (zie foto)  Overigens wordt het kleine houten kratje ook op Den Uytkant gemaakt uit gerecycleerd palettenhout. Bedoeling is om het ook op de kaart te krijgen bij enkele lokale horecazaken.  Intussen rijpt ook het idee om van Den Uytkant ook een fietsstopplaats te maken.  Den Uytkant in Keiem ligt immers op een fietsknooppunt.  Wellicht dat men er dan ook met de tijd Uytkanter gaat schenken.
De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om te investeren in de werking van zowel Duin en Polder in het algemeen als Den Uytkant in het bijzonder.

Voor meer info over Den Uytkant en Duin & Polder : klik hier (DLD)