Tijdens de Nacht van de Duisternis kan men op zaterdag 9 oktober tussen 18.30 uur en 22 uur door enkele donkere centrumstraten van Diksmuide stappen.  Tijdens deze magische tocht vindt men op bepaalde punten een extra dimensie met mysterieuze muziek, verhalen, doe-opdrachten en theater en dit alles overgoten met een wonderlijk sausje. Immers, als de nacht valt, krijgt iedere handeling een andere dimensie en worden de zintuigen meer gewaar, zo vernemen we nog van schepen van evenementen Katleen Winne.  En voor deze eerste Wondernacht worden ook de straatlichten gedoofd.  Tijdens het weekend van de Nacht van de Duisternis zullen de straatlichten gedoofd zijn in de Beerstblotestraat, het Begijnenvest, de Kleine Dijk/Grote Dijk, de Begijnhofstraat, de Vismarkt, het Alleyepad, de Kwadestraat en delen van de Kiekenstraat en de Vaartstraat.

Allereerst zijn er doorlopende activiteiten :

Lampionwedstrijd voor kinderen
Maak een eigen lampion van biet/pompoen/blikje en post een leuke foto op Facebook of Instagram met #wondernacht. Daarmee kan men Diksmuidebonnen winnen.

Fotografiewedstrijd – Diksmuide by night
Fotograferen in het donker is pure kunst. Post een wonderlijkste foto van de Wondernacht op Facebook of Instagram met #wondernacht. Daarmee kan men een streekmand winnen ter waarde van 40 euro.

Lichtpuntjes – Buddyproject Sociaal Huis
De (taal)buddy’s van de klapstoel en de taalbazaar willen tijdens deze avond een lichtpuntje in de duisternis zijn. Wie niet graag alleen gaat naar deze activiteit, kan contact opnemen met het sociaal huis (tel 051 793 793 – sociaal.huis@diksmuide.be ) of om 19 uur verzamelen aan het station om in groep deel te nemen.

Een overzicht van het parcours met de activiteiten

Grote Markt
Dineren en degusteren in het donker
Start van de sfeerwandeling.
Bij lokale horeca maken ze het extra gezellig: een extra sfeerlichtje of kaarsje of dineren in het donker.
Lantaarnvolk
De kleine en fijne lichtjes van de meesters van het licht tonen de weg naar een boeiende tocht.

Stadspark
Fire & Flora (Ron Jaluai)
Betreed een magische wereld van kleur en fantasie en geniet van de verwondering. Verwacht een landschap met lichtgevende paddenstoelen, zeepbellen en vlammetjes.

Cielo (Zazzu)
Duizenden sterren, glinsterend als heldere kristallen, dansend door de nacht, tussen hemel en aarde. Ervaar dit mysterieus twinkelend universum met de eigen ogen.

Papageno (De Machinerie)
Papageno is geïnspireerd op de opera “Die Zauberflöte” van Mozart. Het is een verhaal waarin de liefde en het licht de duisternis verdrijven. Tijdens deze avondwandeling nemen de artiesten de deelnemers mee in een betoverende wereld vol lichtjes en vuur en laat ze kennis maken met verschillende personages zoals De Koningin van de Nacht, Papageno de vogelvanger en Prins Tamino.

Vismarkt
Varen in het donker
De nachtelijke kajaktocht van kajakclub de Billander zorgt voor feeërieke taferelen op de Handzamevaart. Wie wil mag mee op de boot. Ervaren kajakkers nemen kandidaten mee aan boord voor deze bijzondere ervaring (vooraf reserveren niet mogelijk).

Muziekclub 4AD
Donkere klanken
Door in complete duisternis muziek ten gehore te brengen, wordt het intenser beleefd. Klanken gaan een eigen haast magisch leven leiden. Zelfs de stilte spreekt een eigen taal

Begijnenvest
Sterrennacht
Kijk samen met een sterrendeskundige naar de sterren of ontdek de wereld van de nachtdieren. Iets sfeervols in elkaar knutselen behoort hier ook tot de mogelijkheden.

Klein Begijnhof
Fairtrade
Zet jezelf in de blacklights en ontdek de duistere kant van de textielindustrie

Kleine Dijk
Dansclub El Sanscha
Sierlijke neondansers schitteren het mooist in het donker (18.30u, 19.30u, 20.30u, 21.30u)

Milieudienst
Knutselen in het donker en informatie rond lichthinder.

Binnenplein stadhuis
De neon wetenschapper
De gekke wetenschapper heeft een verf uitgevonden die licht geeft in het donker waarmee men t-shirts kan beschilderen. Elke jongere krijgt een shirt en neonpaint en gaat ermee aan de slag. Op het einde wordt getest of het echt licht geeft in het donker met een blacklight.
Maar wat met het gezicht? De neonwetenschapper heeft een assistente mee die neongezichtsverf aanbrengt voor de jongere kinderen en samen met de jongere kindjes ‘lichtgevende fairy light jars’ knutselt.

De vertelster
Ze neemt deelnemers mee in de oude verhalen van licht, duisternis, de wonderen van de wereld … en als men wil weten wat de toekomst brengt wijst ze misschien wel de weg naar de tent van de waarzegster.

De gekke waarzegster
Een tent vol mysterieuze lichtjes, een mysterieuze dame… kan ieders toekomst voorspellen in het donker of moet men haar een handje helpen? Ze strijkt met haar tent neer in Diksmuide op zoek naar de ideale handjes om te lezen; of ze nu oud, jong, man, vrouw zijn…

De herfstlichtjes (Agrona Theater)
De lichtjeself gaat op zoek met kinderen naar blaadjes in de natuur om zo windlichtjes te maken. Ze vertelt over de dwaallichtjes en de tijd dat mensen licht nodig hadden om de donkere nacht door te komen.

Roze stadhuis
Het stadhuis kleurt op zaterdag 9 oktober roze. Zo steunt men de actie van Think Pink en wordt borstkanker in de kijker geplaatst. Het is immers belangrijk om zich tijdig te laten screenen om borstkanker vroegtijdig op te sporen. (DLD)