Op zondag 1 december organiseert de Westhoekmountainbikeclub uit Beerst de 30ste editie van de Westhoekmountainbiketocht, een klassieker.  En daarvoor worden, als de weersomstandigheden wat meezitten, een heel pak meer liefhebbers verwacht dan de voorbije drie jaren toen men met niet alleen slecht weer maar ook met veel concurrentie had af te rekenen.  Maar zondag staat de Westhoekmountainbiketocht als enige op de mountainbikekalender van West-Vlaanderen. Nu nog de weermakers en dan mogen een pak mountainbikeliefhebbers verwacht worden.


Deze toertocht die deel uitmaakt van de kalender van Cycling Vlaanderen is reeds jaren dé klassieker in de regio en ze is een organisatie van de ervaren clubleden van het Bolle MTB Team. De 1ste organisatie dateert van 1993 toen in Beerst een mountainbikerit werd georganiseerd voor VZW De Helpende Hand. Later volgden nog enkele organisaties in de zomer maar dan werd er gekozen om enkel in de winterperiode een toertocht te organiseren.
Voor de editie van 2019 zijn er opnieuw 3 parcours van 29, 39 (41), en 45 km uitgetekend en daarbij wordt er opnieuw gekozen voor een verkeersveilige toertocht. In alle weersomstandigheden is het parcours vlot berijdbaar en er zijn heel weinig modderzones.
De rit vertrekt via 3 privézones en onverharde landbouwwegen naar het Praetbos van Vladslo met opnieuw een mooi stuk privébos exclusief voor de Westhoekmountainbiketocht. Vandaar gaat het richting het bos van Koekelare. Net voor de bevoorrading krijgen de deelnemers ook een mooi privéstuk op een paardenpiste.
Na de bevoorrading aan restaurant De Wikkelaar gaat de mountainbiketour richting Bovekerke en ook daar staat een stuk privébos op het programma. De 45km-tocht krijgt daar een extra lus en de 29- en 39km-tour rijden via de vele kerkwegels en onverharde landbouwwegen opnieuw richting Beerst. Bijna in Beerst rijden de 39 km- en 45 km-tour nog verder richting Vladslo naar ‘de Broeken van Esen’. Dankzij een extra parcours is er niet minder dan 9 km aan onverharde wegels. De terugtocht gaat via de Paddestraat naar Beerst.
Bij aankomst is er de bikewash, douches en de gezellige aprèsbar.  Daar ontvangt iedere deelnemer ook een gratis stalenpakket. Voor wie van deze populaire sport voor het eerst wil proeven is er fietsverhuur voorzien. Al wie eens Groot-Diksmuide en Koekelare vanuit een andere hoek wil bewonderen en wil genieten van een landelijk parcours met open vlaktes en mooie vergezichten met toch heel wat bos,  is welkom in zaal “Ter Zaele”, Hendrik Consciencestraat te Beerst. De vrije start is van 8 u tot 11 u.
De inschrijvingsprijs is 4 euro voor de leden van alle wielerbonden, niet-leden betalen 6 euro, verzekering inbegrepen. Kinderen beneden de 16 jaar kunnen gratis inschrijven. Wie met kinderen een kleinere tour wil rijden, deze kan na de bevoorrading onmiddellijk terug rijden naar Beerst, goed voor zo’n 21 km.
Inschrijven kan van 8 uur tot 11 uur. Parkeren kan gemakkelijk in de vele zijstraten van de gemeente Beerst.
Verdere info of een huurfiets reserveren kan op 0479/99.64.02 of men kan terecht op de Facebookpagina van Westhoekmountainbike. (DLD)