Half februari raakte bekend dat een bouwbedrijf dat zich ook had ingeschreven voor de aanbesteding van de nieuwe Boterhalle, bij de Raad van State klacht had ingediend tegen de gunning waarmee Diksmuide het Meulebeeks bedrijf Vuylsteke-Eiffrage de opdracht gaf. Reden was dat Diksmuide de prijs van de aanbesteding op een ongeoorloofde wijze zou hebben aangepast. Er was voorzien dat de Raad van State zich al op 22 februari hierover zou uitspreken. Maar deze termijn werd nu verlengd omdat een tweede klacht werd ingediend tegen deze gunning.

Volgens schepen van patrimonium Marc De Keyrel (CD&V) werd de termijn verlengd tot in de loop van maart. De Raad van State heeft immers beslist om het tweede verzoekschrift dat ze kreeg, te voegen bij de eerste klacht. Of het tweede verzoekschrift eveneens werd ingediend door een mede-kandidaat voor de aanbesteding, dan kon schepen De Keyrel ons niet bevestigen.
We vernamen inmiddels wel dat een uitspraak op 7 maart wordt verwacht. Maar of dit reeds een uitspraak ten gronde zal zijn, dan wel de rechters zich in eerste instantie zullen uitspreken over de ontvankelijkheid van de klachten, is evenmin duidelijk. Wat wel zeker is dat Diksmuide nog wat langer zal moeten wachten op de eerste steen van de nieuwe Boterhalle. Bij Idee Diksmuide die met de bouw van deze nieuwe Boterhalle, en vooral van de ondergrondse parking, één van haar verkiezingsbeloftes wil realiseren, wordt het geduld nog wat langer op de proef gesteld.

Anders is het gesteld met haar coalitiepartner CD&V die reeds langer een koele minnaar is van het project, en in bijzonder van de ondergrondse parkeerplaatsen. Ook daar zal men wellicht, maar wel om heel andere redenen, reikhalzend uitkijken naar de uitspraak van de Raad van State. Nadat Idee Diksmuide besliste om, in het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen, samen met oppositiepartijen N-VA en Vooruit in het kartel Aktie! te stappen, is de temperatuur in het Diksmuids schepencollege immers, ondanks de eerste lente-tekenen, tot diep onder het vriespunt gezakt. Bij CD&V zal dan ook wellicht geen traan worden gelaten indien de rechters beslissen om de aanbesteding te vernietigen. Het hernemen van de aanbestedingsprocedure zou dan immers zorgen voor nog meer vertraging. En dan is het ook uitkijken welke kostprijs dan uit de bus komt. De huidige aanbestedingsprijs van de nieuwe Boterhalle bedroeg zowat 8 miljoen euro. (DLD)

Na publicatie laat schepen van patrimonium Marc De Keyrel ons weten dat de tweede klacht eveneens werd ingediend door het bouwbedrijf dat het eerste bezwaarschrift heeft ingediend bij de Raad van State.