Aan de vooravond van het nieuw verenigingenseizoen nemen op de autovrije zondag 18 september in het centrum van Diksmuide een 70-tal Diksmuidse verenigingen en organisaties de plaats in van de auto. Ze mogen dan in het autovrij centrum hun werking tonen op het podium van het evenement ‘Diksmuide Verenigdt’. Alle sectoren zijn vanaf 11 uur van de partij gaande van sportclubs, welzijnsorganisaties tot sociaal-culturele verenigingen uit zowel het centrum als de deelgemeenten met promostanden, workshops, demo’s en optredens. En een uurtje vroeger, om 10 uur, wordt op de Grote Markt ook het startschot gegeven van de 22ste In Flanders Fields Marathon waarvan de eindstreep in Ieper ligt. En nee, in onze titel steekt er geen “dt“-fout …

De voorbije weken, toen de eerste affiches in het straatbeeld verschenen, zorgde de titel ‘Diksmuide Verenigdt’ voor enige hilariteit. Toch is er volgens schepen van evenementen Katleen Winne geen sprake van een spellingsfout, wel is het een woordspeling. Diksmuide verenigt alle verenigingen en zij zorgen op hun beurt dat Diksmuide verenigd is. Of hoe zo Diksmuide verenigdt mét dt.
Toch had men met wat cursief gebruik van de ‘dt’ in “Diksmuide verenigdt” de dubbele bodem van de titel wel onmiddellijk kunnen duiden en meteen de verwarring kunnen vermijden.
Diksmuide Verenigdt vindt men doorlopend tussen 11 uur en 17 uur op de Grote Markt, de Generaal Baron Jacquesstraat, de Stovestraat, op de college-site, de Wilgendijk, de Vismarkt, in de Sint-Niklaaskerk, in de Kiekenstraat en op het kerkplein. Een plannetje met het dagprogramma kan men krijgen aan de infostand op de Grote Markt. Verder zijn er ook drie podia : de kiosk op de Grote Markt, een mobiel podium op de hoek van de Stovestraat en de Generaal Baron Jacquesstraat en op het kerkplein. Er wordt om 11 uur geopend met een gastoptreden van de RetroFun Band en Marino Punk zorgt voor mobiele verrassende noten.

En omdat er straks, van 18 september tot 25 september, ook de Week van de Duurzaamheid is, werd het evenement ook onderworpen aan een duurzaamheidstest. Zo zal men bij iedere stand een bijhorend SDG-logo van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen zien staan. Tenslotte is het op zondag 18 september eveneens autovrije zondag waarbij de historische stadskern vanaf 9.30 uur autovrij is. Bezoekers worden dan ook extra aangespoord om naar Diksmuide Verenigdt te komen met de fiets of te voet. Er wordt een speciale extra-fietsenparking voorzien op de Grote Markt. Wie toch met de auto komt, kan parkeren aan het station, in de Fabriekstraat, aan de IJzertoren en op de Colruytparking. De parking Beerstblote is die dag voorbehouden voor de medewerkers en bijgevolg niet beschikbaar voor het publiek Er is voor de auto’s een vrije doortocht via de IJzerlaan, Maria Doolaeghestraat en De Breyne Peellaertstraat. Ook het Schoolplein, de Reuzemolenstraat en de Koning Albertstraat vallen buiten het parcours en kunnen gebruikt worden, weliswaar voor plaatselijk verkeer. (DLD)