In een periode waarin landbouwers protesteren tegen ondermeer de gesubsidieerde aankopen van landbouwgronden door natuurverenigingen komt het Agentschap Natuur en Bos (ANB) met een nieuw beheerplan voor de IJzer- en Handzamevallei. En daarin worden volgens de landbouwers voortaan eenzijdig duizenden hectaren landbouwgrond ecologisch ingekleurd zodat dit wordt aangevoeld als een verbanning. Voor de Diksmuidse landbouwraad moet dit openbaar onderzoek ruimer en met meer inspraak aangepakt worden. Ze heeft dan ook het Diksmuids stadsbestuur met aandrang gevraagd hiervoor een negatief advies te geven, een verzoek waarop Diksmuide is ingegaan.

Het plan heeft volgens de landbouwers duizenden hectaren ecologisch ingekleurd, veel meer dus dan de 190 hectaren die landbouwschepen Martin Obin nog maandagavond op de gemeenteraad vermeldde. Daarnaast zullen ANB zelf en natuurverenigingen 90% aankoopsubsidies krijgen om nog meer landbouwgronden aan te kopen. Zo wordt het voor nabijgelegen landbouwers onmogelijk om hun bedrijf in stand te houden. Voor de landbouwraad is de draagkracht voor de Diksmuidse landbouwers overschreden, vooral als men weet dat reeds 10% van de landbouwgronden in Diksmuide met overdruk van de natuur te maken heeft. Verder stellen de landbouwers nog dat er rond dit beheerplan geen overleg of communicatie was. Zo raakten de landbouwers pas in de aanloop naar de gemeenteraad van maandag, amper 4 dagen voor de deadline van het openbaar onderzoek, vandaag 29 februari, op de hoogte via een toegevoegd punt van Vooruit-raadslid Kurt Vanlerberghe. Schepen Martin Obin (CD&V) verklaarde weliswaar ook zelf pas 7 dagen hiervan op de hoogte te zijn. Toch is het vreemd dat de uitnodiging voor de zitting met de dagorde én het betrokken bijgevoegd punt van raadslid Vanlerberghe, reeds op 16 februari werd opgemaakt.
De landbouwraad stelt verder vast dat de onvolledige inhoud van het beheerplan zorgt voor heel wat onduidelijkheden en het natuurbeheerplan brengt ook de lokale landbouw in gevaar, ze wordt eenvoudigweg buiten spel gezet.

De landbouwers vrezen immers dat hun percelen zullen opgekocht worden zodat ze vervolgens als natuurreservaat kunnen erkend worden, zonder enige inspraak van de landbouwsector. Verder stelt de landbouwraad ook vast dat er onwaarheden zitten in het natuurbeheerplan dat stelt dat de volledige IJzer- en Handzamevallei zich in vogelrichtlijngebied bevindt. Dat is volgens de landbouwers foutief en wijst volgens hen enkel op de drang om de landbouw volledig uit dit gebied te verbannen. Tenslotte stellen ze nog dat de voorgestelde vernatting van de natuur onverantwoord is in het licht van enerzijds de waterveiligheid, wat in november nog duidelijk werd, en anderzijds het bodemleven. Een natte bodem is immers voor hen een dode bodem die ook nog eens voor meer uitspoeling van nutriënten zorgt.
Volgens spreekbuis van de Diksmuidse landbouwers op de gemeenteraad, Johan Debruyne, zijn er voorlopig geen verdere acties gepland maar hebben de landbouwers nu in eerste instantie advocaten en adviesbureaus gecontacteerd om nog tijdig bezwaarschriften te kunnen indienen. Onder hen ook raadslid Joël Van Coppenolle (Idee Diksmuide) die ook plaatselijk ABS-voorzitter is. Voor hem moet er een evenwicht gevonden worden tussen natuurbehoud en landbouwbelangen zodat beide kunnen blijven bestaan in de IJzer- en Handzamevallei. Het Agentschap Natuur en Bos moet dan ook rekening houden met alle lokale belangen, niet alleen van natuur maar ook van landbouw. (DLD)

Kaart : de ecologisch ingekleurde percelen in de Handzamevallei