Magneetvissen, het is een vorm van hengelen die aan een flinke opmars bezig is.  Maar deze hobby, vooral gesmaakt door jongeren, kan wel eens levensgevaarlijk zijn, vooral in een regio als de Diksmuidse. Een ontplofbare bom uit de eerste wereldoorlog uit het water halen met de magneet kan hier immers altijd. Dat is dan ook één van de redenen waarom men niet overal aan magneetvissen mag doen.

Men heeft dus niet alleen een officiële erkenning als metaaldetectorist nodig van het agentschap Onroerend Erfgoed om te mogen magneetvissen, het is daarenboven ook niet overal toegelaten.  En dat heeft zijn redenen. Zo verbiedt De Vlaamse Waterweg het magneetvissen in alle bevaarbare waterlopen.  Daar valt ondermeer de IJzer onder.  In een frontstreek, zoals de Diksmuidse regio waar de IJzer midden de strijdende legers lag, ligt er immers nog een pak niet ontplofte munitie uit de eerste wereldoorlog.  En daarnaast zijn er ook nog altijd verdwaalde projectielen uit de tweede wereldoorlog.  En een bom boven halen tijdens het magneetvissen is uiteraard verre van aan te raden.

Op haar beurt heeft sinds vorige maand ook de Vlaamse Milieumaatschappij het magneetvissen verboden in de onbevaarbare waterlopen categorie 1 die onder haar beheer vallen.  Dat is ondermeer het geval in de Handzamevaart.  En naast de veiligheidsredenen haalt men hiervoor ook ecologische redenen aan.
Wie dus zijn vishengel wil inruilen voor een magneet, moet dus eerst heel wat opzoekwerk doen om uit te vlooien of er in een waterloop wel aan magneetvissen mag worden gedaan.  Maar bevaarbare waterlopen en onbevaarbare waterlopen categorie 1 zijn dus alvast uitgesloten. Andere waterlopen kunnen hetzij onder het beheer van een polderbestuur vallen of ook privaat zijn. Voor deze waterlopen moet men toelating krijgen van de respectievelijke eigenaars.  Voor meer info : klik hier.  (DLD)

foto : www.diksmuide.be