Als de start van het nieuwe jaar met zijn feestjes en recepties achter ons ligt, dan is dat voor de Diksmuidse brandweer het sein om ze te laten branden.  En wie laten ze branden?  Nee, geen kerstbomen maar wel, juist, de calorieën waarvan iedereen er na de jaarwisseling wel een paar teveel heeft. Daarom organiseert ook dit jaar de vriendenkring van de Diksmuidse brandweer, samen met de Tervaetestappers uit Keiem, op zondag 19 januari haar inmiddels 18de brandweertocht met tochten van 5, 8, 12, 17, 22 en 30 kilometer.  Voor elk wat wils dus.  Zo kan Diksmuide na de zware feestdagen dan toch met een sportief gevoel aan 2020 beginnen, zo laat de voorzitter van de vriendenkring Bernard Van Acker nog optekenen.

Is de brandweertocht stilaan een kleine traditie, ook de omlopen gaan even traditioneel richting Esen met uitlopers naar de Bethoosterse Broeken en de Steenstraat voor de verste afstanden.  En dat is dit jaar niet anders.  Onderweg zijn er vier rustpunten voorzien waar men eventjes kan op adem komen bij een warme beker soep of een glas gratis glühwein.  Of hoe de calorieën dan toch tijdig opnieuw wat worden aangevuld.
En eens men terug is bij het startpunt, en dat is in de kazerne aan de Heernisse, dan dringt de geur van de pannenkoeken die er geserveerd worden, al in de neusgaten van de wandelaars.  En daar vindt men verder ook een ruim assortiment aan dranken en boterhammen.
Als het weer wat mee zit, dan worden opnieuw zo’n 2.000 deelnemers verwacht tussen 7.30 uur en 15 uur aan de brandweerkazerne waar men kan starten.  Wel zullen wandelaars, die met de trein of de bus naar Diksmuide komen, geen gebruik meer kunnen maken van het gratis vervoer met het brandweerbusje tussen het station en de kazerne.  Brandweerzone Westhoek zou hiervoor geen toelating geven.
Aan deze winterse natuurwandeling door het polderlandschap kan men men deelnemen voor 2 euro als men geen lid is van de wandelfederatie.  Leden betalen 1,5 euro. (DLD)