Van 6 juni tot 31 augustus kan men BIJ-zonder wandelen en fietsen in en rond Diksmuide. Tijdens een wandelzoektocht van 4,5 km in het stadscentrum krijgt men allereerst een heleboel tips om de bijen te helpen. Deze wandeltocht is rolstoel- en buggytoegankelijk.  Verder is er ook nog een knooppuntenfietstocht van 19 km of bij uitbreiding van 28,5 km, die de deelnemers voert langs heel wat BIJ-zondere plekjes in de omgeving van Diksmuide. Verder maken deelnemers die de bijencode van deze zoektocht kraken kans op een leuke prijs.

De voorbije jaren is de bijensterfte zeer hoog, en dat is niet alleen slecht nieuws voor de bijen zelf maar ook voor de planten, bomen, struiken en voedselbevoorrading. De bijenwerkgroep van de milieuraad bundelde net als vorig jaar een heleboel tips waarmee men de bijenpopulatie een duwtje in de rug kan geven. Die tips goten ze in een wandel- en fietszoektocht, samen met doe-opdrachtjes voor de allerjongste deelnemers.
Tijdens een startmoment op zondag 6 juni lanceert de bijenwerkgroep zijn bij-zondere fiets- en wandelzoektocht tussen 13 uur en 17 uur op de Grote Markt. Aan de infostand krijgt men heel wat tips, kan men plannetjes en wedstrijdformulieren afhalen en kunnen kinderen een goodiebag meenemen met bij-zonder knutselmateriaal. Elk gezin dat tijdens dit startmoment zijn deelnameformulier afgeeft krijgt bovendien een gratis strip van Suske en Wiske. De fiets- en wandeltocht kan men nog tot en met 31 augustus uitvoeren. Onderweg krijgt men ook heel wat tips en info over bijen.
Deze plannetjes voor de wandel- en fietstocht en de deelnameformulieren kunnen vervolgens nog tot 31 augustus afgehaald worden op de toeristische dienst.  Men kan ze ook downloaden op de stedelijke website www.diksmuide.be.  De antwoordformulieren kunnen tot 5 september afgegeven worden op de toeristische dienst of in de bus van het stadhuis gestopt worden.

Intussen hebben, bij wijze van proloog, de schepenen Martin Obin (landbouw) en Marc Deprez (milieu en duurzaamheid) al de fietszoektocht gedaan.  En volgens laatstgenoemde is deze bijeenroute een prachtig, lovenswaardig initiatief, een aanrader.  Marc Deprez kon er dan ook zelf met volle teugen van genieten.  Overigens opteert hij, naar zijn zeggen, als kleine akkerboer er ook al sowieso voor vlinderbloemige gewassen te telen die voor het bijenvolk van vitaal belang zijn.  (DLD)