Op donderdag 21 januari mocht eeuwelinge Agnes Verlinde haar 100ste verjaardagskaarsje uitblazen.  Maar een groot feest kon er onder druk van de verstrengde coronamaatregelen niet komen.  Een eeuwfeest in coronamineur dus waarbij ze zelfs haar eigen kinderen alleen mocht zien vanachter het venster van WZC Zilvervogel in Woumen (foto).  Met een geluidsinstallatie en microfoons aan weerszijden van dat venster konden haar kinderen toch een woordje met haar wisselen.   Een toch wel uniek gebeuren al had Agnes wellicht haar 100ste verjaardag op de 21ste dag van het 21ste jaar van de 21ste eeuw helemaal anders voorgesteld.  Gezien de ongeziene omstandigheden geven we vandaag op www.eDiksmuide.be dan ook graag wat extra aandacht en kleur aan deze verjaardag.

De naam Verlinde doet bij menig oudere Diksmuideling wel een belletje rinkelen.  Agnes was dan ook de dochter van de vroegere stadssecretaris Emiel Verlinde, die de voorganger was van de vorig jaar overleden stadssecretaris Robert Ryckewaert.  Ze was onderwijzeres van opleiding en gaf ondermeer tijdens de tweede wereldoorlog in primitieve omstandigheden les aan het eerste en tweede leerjaar in Diksmuide.
Ze ruilde na de oorlog haar klas echter in voor een …. koffiebranderij in de Stationsstraat toen ze in 1947 huwde met Roger Colaert. Maar haar pad zou niet altijd over rozen lopen. Samen hadden ze zeven kinderen maar kort na de geboorte van de jongste stierf een andere dochter op de leeftijd van zes jaar.   Ook haar man overleed reeds in 1969 waarna Agnes terug naar het onderwijs trok.  Tot aan haar pensioen zou ze nog mooi werk leveren in het MPI te Klerken.  In 1994 heeft ze ook nog afscheid moeten nemen van een andere dochter.  Maar deze tegenslagen op haar 100-jarig levenspad hebben haar ongetwijfeld ook gesterkt zodat ze zelfs een door covid gemist eeuwfeest de juiste plaats kan geven.
Agnes, die tot op 95-jarige leeftijd zelfstandig  bleef wonen in haar woning in de Stationsstraat, verhuisde in 2015 naar Woumen waar ze tijdens het voorbije weekend onder strenge voorwaarden een corona-raambezoek kreeg van haar 2 zonen Jan en Paul en haar dochters Ria, Magda en Ann en enkele kleinkinderen en achterkleinkinderen.  Omdat covid de grote spelbreker is geweest voor een mooie viering zullen haar afstammelingen, waaronder ook al haar kleinkinderen en achterkleinkinderen waarvan er ook al 32 zijn, nog even moeten wachten om hun oma met een knuffel te feliciteren.
Wel zorgde WZC Zilvervogel en haar medewerkers voor een beetje feeststemming. Zo herinnerden feestvlaggetjes de mede-bewoners aan de 100ste verjaardag van Agnes en alle bewoners werden ook op taart getrakteerd.  Het stadsbestuur zorgde nog voor een bloemstuk met een unieke kaars en ook een foto van het koningspaar vond zijn weg naar de kamer van de eeuwelinge.  (DLD)
En tenslotte zorgde Britt Van Kerschaver, logopediste binnen Zilvervogel, nog voor wat poëzie op de gedichtendag aan de vooravond van de poëzieweek

100 jaar geleden zag je in Brugge het levenslicht
En na een eeuw heb je nog steeds een glimlach op je gezicht.
Onderwijzeres was je in hart en nieren
Maar dat stopte toen je met Roger je huwelijk ging vieren.
Bloemen, mooie gedichten en mooie muziek kunnen je altijd bekoren
Je hemelse stem klonk dan ook in Diksmuidse koren.
Van tegenslagen in het leven werd je niet gespaard,
Toch bleef je optimisme steeds bewaard.
Je geloof houdt je al je hele leven sterk, 
Lesgeven in het MPI te Klerken was lange tijd je werk.
Nu verblijf je hier al vele jaren
En dat willen we nog lange tijd zo bewaren.
Wat je kan bekoren zijn Madeleine-koekjes
En natuurlijk veel bezoekjes.
Brieven lezen doe je met een vergrootglas
En ’s avonds komt je gebreide vestje altijd wel van pas.
Je dankbaarheid tegenover het personeel toon je door het aanbieden van een chokotoff
Dat vinden we natuurlijk tof.
Je familie betekent alles voor jou,
Ze gaan voor jou door het vuur en laten je nooit in de kou.
Wat we enkel nog voor jou kunnen vragen,
Zijn vele, gezonde en gelukkige dagen.
Proficiat met je verjaardag.
De bewoners en medewerkers van Tilia.