kerkhof_esenDiksmuide is afgestapt van de idee om de kleine dorpskerkhoven te sluiten en alles te centraliseren.  Dat blijkt uit de regelmatige investeringen op de diverse begraafplaatsen.  Volgens schepen van begraafplaatsen Martin Obin is voor Diksmuide inderdaad het centraliseren, althans voorlopig, geen optie meer.  Een kerkhofcentralisatie zou weliswaar naar exploitatie en onderhoud een stuk voordeliger kunnen zijn, maar volgens de Diksmuidse schepen is het duidelijk de wens van de Diksmuideling om nog steeds in eigen stad of dorp begraven te worden.  Er wordt dan ook blijvend geïnvesteerd in de diverse kerkhoven.  Wel werd reeds in diverse dorpen afgestapt van de traditionele begraafplaats rond de kerk.  Zo wordt ook dit jaar nog gestart met de nieuwe Woumense begraafplaats aan het Eierdreefje.

In het gewestplan van de jaren zeventig was er aan de wijk Stokerij tussen Esen en Diksmuide een ruimte voorzien voor één centrale Diksmuidse begraafplaats.  Daarnaast waren er ook plannen om  de kerkhoven van ondermeer Leke, Keiem en Beerst samen te voegen.  Maar dit zal voorlopig bij plannen blijven volgens schepen Martin Obin.  Want Diksmuide wil opnieuw dat ieder dorp zijn begraafplaats behoudt.  Er wordt dan ook hierin blijvend geïnvesteerd.  Zo worden dit jaar nog nieuwe paadjes gelegd op het kerkhof van Vladslo.  Daarnaast worden er ook werken uitgevoerd om het water te draineren op deze begraafplaats rond de kerk.  Ook worden dezelfde werken voorzien op het kerkhof van Diksmuide.

Zelfs de kleinere begraafplaatsen in de dorpen achter de IJzer blijven volgens schepen Martin Obin behouden.  Wel worden er geen grafkelders meer voorzien op minder dan 5 meter rond het kerkgebouw.  Hiermee wil men voorkomen dat bij latere werkzaamheden aan het kerkgebouw men geen grote machines meer kan inzetten.  Verder zal volgens schepen Obin, nog meer als in het verleden, het verwijderen van grafkelders bij het vervallen van de concessie en met de instemming van de nabestaanden opgevolgd en uitgevoerd worden.  Hierdoor komt er ook op de bestaande kerkhoven terug plaats vrij voor nieuwe concessies.

Belangrijk in deze evolutie is ook de trend om meer te opteren voor urnenkelders.  Zo werd er in 2013 meer gebruik gemaakt van urnenkelders dan van traditionele kelders.  Werden in 2013 21 nieuwe grafkelders in gebruik genomen, voor urnenkelders waren dit er 33.  Daarnaast werd er voor 18 overledenen gebruik gemaakt van het colombarium en voor 12 van de strooiweide.  Opvallend is dat nog steeds 6 personen begraven werden in losse grond. (DLD)