ediksmuide_brandweer_lekeEr zijn geen wijzigingen in vooruitzicht voor de bijpost Leke van de brandweer, dat stelt Diksmuids burgemeester Laridon.  In de Westhoek werden reeds meerdere bijposten gesloten, of wordt de sluiting in het vooruitzicht gesteld.  Niet dus in Leke.  Dat is volgens burgemeester Lies Laridon een gemeentelijke beslissing en geen zonale beslissing in het kader van het opzetten van de brandweerzone.  Alle tot dusver verspreide berichten rond het mogelijk opdoeken van bijposten in het kader van de zonevorming zijn voor de Diksmuidse burgemeester dan ook speculaties.  Is de brandweerbijpost van Leke dus niet in gevaar, burgemeester Laridon heeft toch nog andere brandweerzorgen.

Volgens de huidige timing die Minister Milquet vooropstelt gaan de hulpverleningszones van start op 1 januari 2015 en dit zou samen vallen met de inwerkingtreding van het nieuw statuut.  Dat statuut wordt op federaal niveau onderhandeld en daar dreigt nu inderdaad de ‘norm’ waaraan vrijwilligers moeten voldoen qua opleidingsuren en qua fysieke proeven hoog te liggen waardoor de vrees bestaat dat vrijwilligers zullen afhaken.
De vrijwilligers voelen zich volgens burgemeester Laridon onvoldoende vertegenwoordigd in het overleg. Het zijn vooral vertegenwoordigers van grote korpsen en dus vooral beroepskorpsen die de bovenhand halen. Dat zorgt voor de nodige wrevel waardoor er ondermeer spontaan een nieuwe vereniging van brandweervrijwilligers werd opgericht om op te tafel te kloppen. De vrees van ondermeer de hulpverleningszone Westhoek waartoe Diksmuide behoort is dat een verdere uitbreiding van de beroepsbrandweerlieden een hoge meerkost met zich zal meebrengen. (DLD)