Antwerpen ontving in 2016 van het gemeentefonds 1.233,54 euro per inwoner, Diksmuide kreeg slechts 328,69 euro per inwoner.  Een Antwerpenaar is volgens de verdeelsleutel van dit gemeentefonds dan ook vier keer meer waard dan een Diksmuideling.  Voor Diksmuids burgemeester Lies Laridon (CD&V) is de ongelijke verdeling van het gemeentefonds een structureel probleem voor de plattelandsgemeenten.  Deze laatsten zijn ondergewaardeerd terwijl grote steden als Antwerpen en Gent grote voorafnames doen, de parameters van het gemeentefonds bevoordelen de grote steden.  Burgemeester Lies Laridon gooide deze cijfers op de gemeenteraadstafel naar aanleiding van de vraag van N-VA-raadslid Koen Coupillie.  Deze laatste wou weten of Diksmuide interesse heeft in een fusieoperatie omdat dit ondermeer voorziet in een schuldovername door de Vlaamse Overheid.  Maar voor burgemeester Laridon is deze schuldovername een eenmalige stimulans, het is geen structurele oplossing voor de ongelijke verdeling van het gemeentefonds.  En er zijn nog redenen waarom Diksmuide geen voorstander is van een fusie.

Raadslid Koen Coupillie had graag vernomen van het stadsbestuur of ze al nagedacht heeft over de voordelen van een vrijwillige fusie met een buurgemeente, dan wel Diksmuide misschien zelf gepolst is door een buurgemeente naar de bereidheid van een fusie.  Hij dacht hierbij vooral aan buurgemeente Houthulst die het vaak heeft over grote broer Diksmuide.  Het Esens raadslid vond dat Diksmuide wel eens mocht stilstaan bij een fusieoperatie die zou kunnen zorgen voor een schuldovername van 8,3 miljoen euro.  Het Vlaamse regeerakkkoord voorziet immers dat er een eenmalige schuldovername komt van 500 euro per inwoner voor gemeenten die een definitief fusievoorstel hebben op 31 december 2017.  Een studie uit 2014 van het Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving voorzag een Groot-Diksmuide die gevormd zou worden door Diksmuide, Kortemark en Houthulst.
Burgemeester Lies Laridon bevestigde dat er binnen de Diksmuidse meerderheid al nagedacht is over een fusie.  Daarbij moet voor haar alvast de vraag gesteld worden of er nood is aan een fusie in het kader van de bestuurskracht van Diksmuide. Maar het eindrapport van het project “zelfevaluatie bestuurskracht” dat dateert van eind 2015 bevat alvast geen pleidooi voor een fusie, samenwerkingen met andere gemeentes biedt dan weer betere opties.  Zo is er via de Achthoek al een samenwerking op cultuurvlak met andere gemeenten en bij de bouw van het nieuwe zwembad komt er ook een samenwerking met ondermeer Houthulst en Lo-Reninge.  Ook intern streeft men in Diksmuide efficiëntiewinsten na tussen stad en OCMW.  Diksmuide is volgens Lies Laridon op dat vlak pionier.
Daarnaast haalde de burgemeester ook nog de resultaten van een recente bevraging van Het Nieuwsblad aan.  Daaruit leerde ze dat 59,7% van de Diksmuidelingen geen fusie wenst.  En tenslotte is het financieel voordeel van een fusieoperatie dus maar eenmalig.  (DLD)