In een tijd waarin de balans tussen economische groei en milieubescherming cruciaal is, roep ik op tot verantwoordelijk leiderschap dat de bescherming van onze natuurlijke omgeving voorop stelt. Recentelijk heeft een juridisch vonnis diepgaande sporen achtergelaten in lokale initiatieven voor het beheer van industriële en natuurlijke zones. Hoewel sommigen dit vonnis als een belemmering zien, beschouwen anderen het als een overwinning voor lokale inspraak en het behoud van waardevolle natuurlijke hulpbronnen.
Het vonnis, dat het kappen van bomen aan banden legt, onderstreept de noodzaak van een evenwichtig beleid dat zowel economische als ecologische belangen behartigt. Het is een herinnering aan onze gedeelde verantwoordelijkheid om onze natuurlijke omgeving te beschermen, niet als politiek spel, maar als een fundamentele taak die we allemaal delen.
De recente controverse benadrukt ook de noodzaak om eerst werk te maken van de grote leegstand op bestaande bedrijventerreinen voordat we overgaan tot ontbossing voor uitbreiding. Het behoud van een bos van meer dan 80 jaar oud, met historische waarde en gelegen achter het 18de-eeuwse Esenkasteel, op slechts enkele meters afstand van een school, mag niet lichtvaardig worden opgevat. We moeten de langetermijneffecten overwegen en alternatieven onderzoeken die zowel economische behoeften als het behoud van ons natuurlijk erfgoed respecteren.
Bovendien moeten we ons bewust zijn van de groeiende dreiging van klimaatverandering, die het behoud van bestaande bossen nog urgenter maakt. Het verlies van groene ruimtes kan niet alleen een economische klap betekenen, maar ook leiden tot meer psychologische problemen en een lagere levenskwaliteit voor onze gemeenschap.

Het is hoog tijd voor een nieuwe politiek, waarbij bekwame politici met kennis van zaken aan het roer staan. Het is onacceptabel dat ruimtelijke uitvoeringsplannen worden ontworpen zonder rekening te houden met de verschillende decreten, wetten en soortenbesluiten op Vlaams, federaal en Europees niveau.
Ik betreur het ten zeerste dat schepen Marc Deprez zonder voorafgaand onderzoek en overleg met het bedrijf een omgevingsvergunning heeft verleend, wat heeft geleid tot deze juridische kwestie. Dit illustreert de noodzaak van bekwaam leiderschap dat niet alleen beloftes maakt, maar ook in staat is om goed onderbouwde beslissingen te nemen na overleg en onderzoek. Ik hekel de oude politieke tactieken die niet langer relevant zijn in ons streven naar een duurzame toekomst voor zowel mens als natuur, alsook voor de bedrijven die een cruciale rol spelen in onze lokale economie.

Günther Claes