Sinds 1 januari mogen lokale besturen geen wegwerpplastic meer aanbieden aan hun bezoekers en personeel. Hierdoor krijgt men voortaan niet alleen op evenementen een drankje in een herbruikbare beker of een glas., ook het stadspersoneel drinkt voortaan uit herbruikbare flessen. En dat worden Dopperflessen want vereiste voor de gunning van herbruikbare flessen was het duurzame karakter. Daarom wil Diksmuide dat de flessen op een energieneutrale manier worden geproduceerd. Zo kwamen ze uit bij de intussen gekende Dopperflessen.  Verder werkt vanaf dit jaar het stadspersoneel ook in volledig nieuwe kledij dat voortaan wel gehuurd wordt.

De fluokledij van ongeveer 45 arbeiders zag er al lang niet meer zo fluo uit, zo legt schepen voor personeelzaken Marc De Keyrel uit. Tijd dus voor vernieuwing. Daarbij koos men ervoor om de kledij niet langer aan te kopen maar wel te huren.
Elke arbeider kon zelf een kledijpakket samenstellen. En in dat pakket zitten volgende kledingstukken: 5 lange broeken (met of zonder bretellen), 4 bermuda’s, 4 stuks bovenkledij (keuze uit werkvest, softshell, sweater of fleece) en 6 T-shirts of polo’s. Afhankelijk van de noden van de diensten zijn er ook diverse kleuren beschikbaar. De dienst openbare ruimte moet voor de veiligheid genoeg opvallen en draagt dus signalisatiekledij (fluogeel en donkerblauw), de gebouwendienst draagt dan weer donkere werkkledij (marine).
Een extern bedrijf zal de kledij ook wassen. Signalisatiekledij mag daarbij maar een aantal keer gewassen worden, daarna moet ze vervangen worden. Anders is de zichtbaarheid (reflectie van de banden) niet gegarandeerd. Daarom zullen er op regelmatige tijdstippen steekproeven worden gedaan om te controleren of de zichtbaarheid nog voldoende is. Nog volgens schepen De Keyrel is dit belangrijk voor de veiligheid van het personeel. (DLD)