Vorig weekend kon Diksmuide al kennis maken met de taxibusstapper tijdens de Dag van de Trage Weg die toen als uitvalsbasis De Blankaart had.  Deze taxibusstapper, waar men eerst moest hoppen op de bus om zich vervolgens te laten droppen in de IJzervallei, was zondag niet alleen het paradepaardje van de wandeling, het was meteen ook een kennismaking met de eerste Belbusstapper in Vlaanderen. Vanaf nu kan immers elke wandelaar gebruik maken van de eerste Belbusstapper in Vlaanderen, naar analogie met de bestaande Treinstappers op de Grote-Routepaden.

Vanaf nu is er een nieuwe gratis wandelfolder beschikbaar in bezoekerscentrum De Blankaart: de Belbusstapper Langewade – Blankaart. Het principe is eenvoudig: wandelaars parkeren hun auto aan het bezoekerscentrum, nemen een stukje de belbus en wandelen vervolgens 12 km terug doorheen de IJzervallei naar het bezoekerscentrum.
Naar analogie van de Treinstapper ontwikkelde het Regionaal Landschap IJzer & Polder samen met bezoekerscentrum De Blankaart de unieke wandelformule met de belbus.  Met de Belbusstapper leg je eerst een kort stukje met de gereserveerde belbus af, van De Blankaart in Woumen tot Langewade in Merkem. De Belbusstapper Langewade – Blankaart brengt wandelaars vervolgens doorheen de Martjesvallei, langs het Kanaal Ieper-IJzer, de Beukelaremolen en de IJzerbroeken. Via het natuurgebied De Blankaart eindigt men zo terug aan het bezoekerscentrum. Het traject langsheen de minder bekende hoekjes van de IJzervlakte telt 12 km, waarvan 9 km onverhard. Uniek, want dit betekent de langste onverharde inlandse wandeling in West-Vlaanderen. Onderweg zijn enkele tussenstops mogelijk, zoals ijshoeve ’t Madeliefje en De Boot.

De wandelfolder is gratis te verkrijgen in Bezoekerscentrum De Blankaart, maar kan men ook downloaden via www.waterlanders.net . Wandelaars bellen de belbus het best een (aantal) dag(en) voordien om zeker te zijn van hun favoriete vertrektijdstip. De Belbusstapper kadert in het project Waterlanders van het Regionaal Landschap IJzer & Polder en de provincie West-Vlaanderen. (DLD)