Volgende week start de aannemer met de aanleg van de centrumparking ‘Beerstblote’ achter muziekclub 4AD (foto). Deze parking zal plaats bieden aan 72 voertuigen. Naast de aanleg van de centrumparking zelf wordt ook het gedeelte van de Beerstblotestraat tussen de ingang van de parking en de Kleine Dijk breder gemaakt om voertuigen vlot te laten kruisen. Deze verbredingswerken worden voorzien in april. De parking zelf zal wellicht tegen het begin van de zomervakantie in gebruik kunnen genomen worden. De totale investering bedraagt 350.000 euro waarvan 110.000 euro betaald wordt door Infrax. Men krijgt ook nog 60.000 euro Europese subsidies.

Voor deze groene parking werd gezocht naar een goede landschappelijke inkleding. Hiervoor wordt het reliëf van de oude vestingen uit 1672 gebruikt. De centrumparking is immers gesitueerd op de plaats van een vroeger bastion uit de Vauban-vesting. Door middel van een groene talud verdwijnt de parking in het landschap. De parkings zelf worden aangelegd in grastegels, terwijl de rijweg aangelegd wordt in uitgewassen beton. Een picknickplaats maakt het voor bezoekers en recreanten verder mogelijk even te verpozen, zo laat schepen Bieke Moerman nog weten.
Als verlichting wordt gekozen voor 12 LED-verlichtingsarmaturen met een hoogte van slechts 1,50 m. Een detectiesysteem zal geïnstalleerd worden zodat enkel bij gebruik van de parking deze openbare verlichting werkt.
Er zijn in de Beerstblotestraat verder nog een aantal parkings voor mindervaliden voorzien.

De aanleg van de centrumparking maakt deel uit van het ruimere project ‘Beerstblote’  Ander onderdeel hiervan is de wandel- en fietsverbinding ‘Noordvesten’. De termijn van uitvoering hiervan hangt af van de besprekingen die nog lopende zijn.
Ondertussen loopt ook de administratieve procedure voor de grondverwerving om ook dat ander onderdeel, de hondenweide te realiseren. Volgens schepen Karline Ramboer voorziet men deze uitloopweide aan te leggen tegen de zomer.
De parking die nu gerealiseerd wordt zal via een wandelweg doorheen het naastgelegen bouwterrein verbonden worden met de overige onderdelen van het project “Beerstblote”. (DLD)