Vrijdagavond stelde gemeenteraadslid Jan Van Acker op de lentereceptie van Idee2006 dat voor zijn partij het standbeeld van Generaal Jacques niet langer noodzakelijk is op de vernieuwde Grote Markt.  Idee2006 is weliswaar een verruimde liberale partij maar toch is dit standpunt opmerkelijk omdat tot dusver hun liberale voorgangers steevast verdedigers waren van het omstreden standbeeld.  Omstreden vooral omwille van het koloniaal verleden van Generaal Jacques.  En dat zorgt al jaren voor de nodige controverse met voor- en tegenstanders.  En die tegenstanders van het standbeeld lijken nu steun te krijgen uit een toch wel onverwachte hoek, vanuit Idee2006.  Maar voor Etienne Moons, voorzitter van De Vrienden van het OLV Hoekje, staat Generaal Jacques wel degelijk op zijn plaats op de Diksmuidse Grote Markt.  Hij staat er als bevelhebber die Diksmuide tot het uiterste heeft verdedigd.  Hij staat voor Etienne Moons dan ook pal op zijn plaats, daar waar hij hoort te staan.  Hij doet dan ook de oproep: laat de generaal met rust.

Etienne Moons herinnert er aan dat het standbeeld van Generaal Jules Marie Adolphe Jacques de Dixmude op de Grote Markt van Diksmuide is gekomen in het tijdperk dat de Diksmuidse bevolking haar dankbaarheid wilde betuigen aan de bevelvoerder die de stad tot het uiterste heeft verdedigd. Hij beklemtoont dat dit dan ook de enigste reden is waarom dit monument er ooit geplaatst werd. Het was immers toendertijd de gewoonte een relict van die aard een ereplaats te geven in de lokaliteit.  Voor Generaal Jacques was dit op de Diksmuidse Grote Markt.
Dat de ontwerper er beelden bij geplaatst heeft die allusie maken op de Afrikaanse periode van Generaal Jacques is voor Etienne Moons een ingeving van de kunstenaar geweest.  Maar dit doet evenwel geen afbreuk aan de grondslag van het monument, namelijk eerbetoon voor de verdediging van Diksmuide.  Alle andere argumenten zijn dan ook voor hem drogredenen die enkel populistische bedoelingen hebben.  Hij besluit dan ook met de oproep : laat de generaal met rust. Hij staat pal op zijn plaats, daar waar hij hoort te staan.

Voor Idee2006 mag op de vernieuwde Grote Markt een fontein of een ander kunstwerk komen in de plaats van het standbeeld van Generaal Jacques.  Dat beeld zou dan een nieuwe plaats kunnen krijgen in het stadspark.  Maar toch maakt raadslid Jan Van Acker zich weinig illusies.  De voorstanders van het standbeeld hebben immers een grote troefkaart, het standbeeld is immers voorgedragen voor bescherming door Monumentenzorg, zij het enkel vanwege de artistieke waarde en niet omwille van de historische betekenis.  Maar hierdoor is het op vandaag voor Jan Van Acker wel weinig waarschijnlijk dat men er op de korte termijn in zal slagen om het standbeeld Generaal Jacques van Diksmuides Grote Markt te verwijderen. Dat beeld staat er sinds 1930. (DLD)