Nog tot zondag zijn er in het Praetbos en op de Duitse begraafplaats te Vladslo zes voorstellingen van de theaterwandeltocht “Ontmoetingen in de Tuin van de Eeuwigheid”.  Ze laat de geesten van vier soldaten, die 100 jaar terug te vroeg uit het leven werden gerukt maar die verder leven in de kunst, elkaar ontmoeten.  Maar er is ook de ontnuchterende ontmoeting met hun leeftijdsgenoten anno 2014.  Wie meewandelde in deze tuin van de eeuwigheid gaat wat verweesd naar huis, het trompetgeschal van de vele herdenkingen is plots ver weg.  De onzin van oorlog is des te dichter in die pakkende omgeving van het Praetbos.  Kortom, het zijn pakkende ontmoetingen in de tuin van de eeuwigheid die men moet gezien hebben …

Najaar, lichte regen, geritsel van bladeren, de typisch muffe najaarsgeur van een bos, de ideale theater-tuin voor deze theaterwandeltochten.  Pluchen zetels vond men nu eenmaal ook niet terug aan het front van de IJzer. Het maakt het plaatje voor deze ontmoetingen dan ook compleet.  Tijdens deze bijna drie uur durende theaterwandeling laat auteur-theatermaker-regisseur Kathelijn Vervarcke uit Oostende de geest van vier gesneuvelde jonge soldaten uit die eerste wereldoorlog keuvelen over hun monumenten, ze laat ze herinneringen ophalen uit hun leven voor de oorlog.  Al die jonge soldaten die vaak als kanonnenvlees werden gebruikt, worden ontdaan van al het heroïsche, ze krijgen een menselijk gezicht..
De franstalige Belg uit Gent Raoul Snoeck (Guga Baùl), de Duitse vrijwilliger Peter Kollwitz (Philip Kocks), de Vlaamsgezinde Frans Van Raemdonck (Jonas Van Thielen) en de Canadees John McCrae (Onno Van Gelder jr.) slepen de toeschouwers op vier verschillende locaties in het Praetbos mee naar hun wereld van 100 jaar geleden.  De opzet van een theaterwandeling laat de toeschouwer meteen ook toe om tijdens de verbindingswandelingen tussen de verschillende locaties nog even stil te blijven staan bij de woorden die even daarvoor nog door het stille bos klonken.
Als deze vier soldaten tijdens de slotscene op de begraafplaats zelf dan ook nog eens geconfronteerd worden met de jeugd van vandaag (Robrecht Neyrinck, Jarne Waeyaert, Iris Wyne en Loki Thompson) en voor hen duidelijk wordt hoe de wereld er een eeuw terug werkelijk uitzag en hoe ze intussen is geëvolueerd, wordt het vraagteken bij hun te jonge dood alleen nog groter.

Deze ontmoetingen zijn niet alleen pakkend door hun inhoud maar ook door hun omgeving.  Het “decor”, het Praetbos en het Duits militair kerkhof, versterkt met een sublieme accentverlichting en een goed werkende geluidsversterking ondanks de niet voor de hand liggende locatie, zorgt voor de juiste belevingssfeer voor de toeschouwer. En naast de acht acteurs en de regisseur worden deze ontmoetingen compleet gemaakt door 35 medewerkers.

Er zijn zes voorstellingen van deze theaterwandeltochten in het Praetbos : op donderdag 23 oktober om 19 uur, op vrijdag 24 oktober om 19 uur, op zaterdag 25 oktober om 15 uur en om 19 uur en op zondag 26 oktober eveneens om 15 uur en 19 uur. Kaarten kosten 12 Euro met een korting van 5 Euro voor jongeren tot 18 jaar.  Tickets kunnen online gekocht worden via www.cckruispunt.be of aan de balies van CC Kruispunt (051/79.32.50) en van het toerismekantoor (051/79.30.50).  Parking wordt voorzien in de Houtlandstraat.  Goeie wandelschoenen zijn aan te raden.
Na deze theaterwandeltocht kan men in de schaduw van het Praetbos tenslotte nog wat nakaarten in de bartent die wordt uitgebaat door Oxfam.  Op zaterdagnamiddag en zondagnamiddag zorgt Brecht Goudesoone er met zijn accordeon ook nog voor passende muziek. (DLD)