Vorige week vrijdag keurde de Vlaamse regering de kaart met de historische poldergraslanden goed.  En hierin zijn ook de Waleweiden tussen Diksmuide en Middelkerke opgenomen. Is deze beslissing belangrijk en komt hiermee de bescherming van de Waleweiden een stapje dichterbij, toch zal het minstens tot juni 2015 duren vooraleer de Vlaamse regering de definitieve afbakening zal vastleggen en de historische poldergraslanden effectief beschermd zullen zijn. Maar omdat de definitieve bescherming in 2015 nog veraf is vraagt SOS Kustpolders, die de voorbije maanden op de barrikaden stond voor de bescherming van de historische poldergraslanden, aan de Vlaamse regering dat ze de landbouw zou oproepen om in tussentijd de gebieden die voorkomen op deze kaart niet meer om te ploegen.

Met haar beslissing vorige week, maakte de Vlaamse regering alvast werk van haar regeerakkoord waarin de bescherming van de historische poldergraslanden is opgenomen.  Opmerkelijk, temeer coalitiepartner in die Vlaamse regering, Open VLD, begin juli nog duidelijk liet optekenen tegen een verdere bescherming te zijn en gebieden als de Waleweiden liever agrarisch zag blijven.
Bij SOS Kustpolders is men dan weer tevreden maar ook voorzichtig want de definitieve bescherming in 2015 is nog veraf.  Ze ziet dan ook liever op vandaag ook een overeenkomst tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties die voorziet dat  deze laatsten hun leden oproepen de gebieden die opgenomen zijn in de nu goedgekeurde kaart niet om te ploegen.  Voor woordvoerder Peter Bossu is er immers geen hoogdringendheid om deze gronden om te ploegen gezien deze polders er vaak al meer dan 1000 jaar zo bij liggen.
In een volgende fase komt er een openbaar onderzoek rond de goedgekeurde kaart waarin de laatste 12.000 hectaren poldergraslanden zijn opgenomen.  Eens deze kaart definitief is vastgelegd, kan deze de basis vormen voor een wettelijke bescherming van deze poldergraslanden, zo is nog te horen bij SOS Kustpolders.

Op 15 november is er nog een Polderstudiedag voor lokale en nationale politici, wetenschappers, natuurbeschermers en andere betrokkenen waaronder wellicht ook de landbouwers.  De landbouw speelde immers al een sleutelrol bij het ontstaan van de poldergraslanden.  Zij lieten er al eeuwenlang vee grazen of gebruikten deze als hooiland of wisselweide.  Ook vandaag gebeurt overigens het beheer van de poldergraslanden nog vaak door landbouwers, in samenwerking met natuurorganisaties.  Voorbeelden hiervan zijn in Diksmuide de ‘3 Mussen’ in de Handzamevallei en het weidegebied in Lampernisse.  Volgens Peter Bossu van SOS Kustpolders pleiten natuurorganisaties er dan ook voor om zulke samenwerkingen tussen natuur en landbouw in de toekomst nog te versterken. (DLD)