SOS-KustpoldersBrazilië, dat de jongste maanden uitgebreid in het nieuws kwam, heeft haar eeuwenoud Amazonewoud waarvan iedereen bewust is van de nood aan bescherming.  Ook een bos of een heidegebied zijn rijk aan natuurwaarden en ook dat is gekend en aanvaard.  Maar ook poldergebieden hebben eeuwenoude natuurwaarden en verdienen de nodige aandacht en dat is tot dusver minder gekend.  De kustpolders zijn dan ook zowat een oerwoud op kniehoogte voor Peter Bossu, woordvoerder van SOS Kustpolders.  Om deze kustpolders meer bekendheid te geven werd dan ook met SOS Kustpolders en Vogelbescherming Vlaanderen een zakgids uitgebracht met alle weetjes over de kustpolders en haar bewoners.  Het is voor de prijs van 2 Euro te koop in de winkel van Vogelbescherming Vlaanderen : www.vogelbescherming.be/winkel.

In eeuwenoude gras- en hooilanden, laantjes, grachten, vaarten ,poelen, hagen, knotwilgen en populieren van de kustpolders leven honderden organismen.  Uiteraard is de diversiteit aan soorten er anders dan in een echt oerwoud, maar het aantal soorten is er verhoudingsgewijs even groot, zo stelt Peter Bossu.  Het gebied heeft dan ook nood aan eenzelfde bescherming. De ecologische waarde is het duidelijkst zichtbaar in de aanwezigheid van vogels.  Daarbij is de velduil zowat de koning van dit lage oerwoud.  En deze overwintert er niet alleen, sinds kort broedt hij er ook.

Maar de kustpolders hebben nog troeven.  Zo vormen deze kustpolders door het vele turf in de ondergrond een enorme sponsbuffer die gigantische hoeveelheden water kan opzuigen en vasthouden.  Samen met de duinen vormen deze polders dan ook de belangrijkste natuurlijke bescherming tijdens stormen.  Maar zoals de duinen zowat een kwarteeuw dreigden te verdwijnen, zo worden ook nu deze waardevolle polders bedreigd volgens Peter Bossu.  Toch moeten voor hem landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan om zo de eeuwenoude permanente poldergraslanden te beschermen tegen het omploegen, het grootste gevaar voor deze historische poldergraslanden.

Met het zakboekje “Kustpolders, oerwoud op kniehoogte” wil SOS Kustpolders en bij uitbreiding Vogelbescherming Vlaanderen, het brede publiek inkijk geven in de problematiek van de kustpolders en het brede publiek overtuigen van de levensnoodzakelijke bescherming van dit gebied.  De historische poldergraslanden vormen immers een rijke mozaïek en dragen de tekens van honderden en soms wel duizenden jaren inwerken van de zee en andere natuurelementen.  Of zoals Peter Bossu het nog omschrijft: ploeg een poldergrasland onder, egaliseer het en het perceel verandert vanuit natuuroogpunt van een rijk oerwoud in een monotoon sparrenbos.  Het is voor hem dan ook gelijk aan het opbranden van een Van Gogh om vervolgens een zwart-wit kopie in de plaats te hangen.

Dit zakboekje over de Kustpolders, dat door Vogelbescherming Vlaanderen werd voorgesteld aan de rand van de komgronden van Lampernisse in zaal Zannekin (foto) werd mede mogelijk gemaakt door de steun van de Nationale Loterij. (DLD)