Zelfs enkele maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen, kan men al voor 1 dag burgemeester worden van Diksmuide.  Maar vraag daarbij is, als men straks burgemeester zou zijn, op welke domeinen zou u zich dan inzetten?  Wat vindt u dan weer minder belangrijk?  Een burgemeester moet immers rekening houden met alle aspecten in de samenleving.  Met de app ‘S-Elect’, mede ontwikkeld door de gemeente Kortemark, kan men Diksmuide nu al laten weten, zij het met de bankkaart in de hand, hoe u het stadsbudget zou beheren.

De app ‘S-elect’ is de laatste stap in de opmaak van de omgevingsanalyse. Reeds in november kregen 1.400 Diksmuidelingen een enquête in de bus over allerhande thema’s. Aan de hand van de resultaten van deze enquête werden een aantal thema’s geselecteerd die veelvuldig naar voor kwamen. Over deze thema’s ging men op de gespreksavond van 30 januari al verder in gesprek met de Diksmuideling. Daarnaast werden een aantal kerncijfers van Diksmuide geanalyseerd. Alle gegevens werden nu gebundeld en resulteerden in diverse projecten die werden opgenomen in de ’S-Elect’-app.
In deze app kan men als Diksmuideling de projecten uitkiezen die men het belangrijkst vindt. Bij het kiezen van de projecten moet men wel rekening houden met de financiële ruimte van Diksmuide. Men kan er dus voor kiezen om de belastingen te verminderen, maar dat wil dan ook zeggen dat er minder kan worden gerealiseerd. Men beslist dan ook volledig zelf waar men de prioriteit legt. Hou steeds in het achterhoofd dat een stadsbestuur er is voor iedere inwoner.
Met de resultaten van de app wil Diksmuide de omgevingsanalyse volledig afwerken en de belangrijkste conclusies bundelen. Alle informatie komt eind maart op de stedelijke website en worden ter beschikking gesteld aan alle mensen die politiek actief zijn in Diksmuide en aan alle andere geïnteresseerden. De omgevingsanalyse kan dan ook een inspiratie zijn voor de partijprogramma’s en een basis zijn voor de opmaak van de nieuwe meerjarenplanning in de volgende bestuursperiode.

Men kan de app ’S-Elect’ downloaden via Google Play of de app store, afhankelijk van het type smartphone of tablet. Wie niet beschikt over een smartphone of tablet kan de app ook invullen in het stadhuis, het administratief centrum, het sociaal huis of in de bib. (DLD)