Zaterdagavond werd Diksmuids burgemeester Lies Laridon vereremerkt tot officier in de Franse Orde van het Legioen van Eer, beter bekend onder zijn Franse naam Légion d’Honneur.  Met de vereremerking van haar burgemeester, wil Frankrijk de hele Diksmuidse gemeenschap bedanken omdat ze de inzet van de Franse Marinefuseliers blijft in ere houden.  Daarnaast mocht Diksmuide ook nog vanwege de Belgische overheid het erediploma “Stad of Gemeente slachtoffer van oorlogsfeiten 1914-1918” ontvangen.  Het hierbij horend herinneringslint met de Belgische driekleur werd gevoegd bij het stadsvaandel (foto).

Burgemeester Lies Laridon kreeg de medaille als officier van het Légion d’Honneur opgespeld door de Franse ambassadeur die hierbij zijn president vertegenwoordigde.  Dit gebeurde tijdens een plechtigheid aan boord van het Frans helkopterdek- en commandoschip, de BPC Dixmude die sinds vrijdag aangemeerd ligt in de marinebasis van Zeebrugge.  De Franse ambassadeur was hierbij vol lof voor de Diksmuidse gemeenschap die tot op vandaag nog de herinnering aan de 100 jaar terug gesneuvelde Franse Marinefuseliers levendig houdt.  Met deze opname in het Légion d’Honneur vervoegt burgemeester Lies Laridon ondermeer de landgenoten Albert Frère, Eddy Merckx, Axelle Red, Wilfried Martens, Philippe Herreweghe, Herman Decroo en Gerard Mortier.
Burgemeester Laridon overhandigde bij deze gelegenheid ook nog een passende herinnering aan de commandant van de BPC Dixmude: een bakje met Diksmuidse aarde.  Zo gaat de grond, waarop duizenden Franse Marinefuseliers sneuvelden, straks mee over de wereldzeeën met het schip dat de Fransen genoemd hebben naar de stad waar duizenden van hun landgenoten vielen, Dixmude.

Met het diploma en het herinneringslint dat Diksmuide dan weer kreeg van de Belgische overheid wil de natie de verdienste erkennen van de stad die zwaar getroffen werd door gevechten, bombardementen en slachtpartijen tijdens de eerste wereldoorlog, zo luidt de officiële mededeling. (DLD)