In 2011 zag de IJzerhoevenroute het levenslicht als plattelandsroute.  Wie deze route ten westen van de IJzer volgde kon de landbouw in deze streek ontdekken.  Bij 14 hoeves waren infoborden geplaatst die meer duiding gaven bij de werking van de landbouwsector.  Nu werd deze voormalige plattelandsroute geactualiseerd.  Zo werden de geïllustreerde borden vernieuwd en opgefrist.  Daarnaast werden zo ook aangevuld met extra weetjes bij enkele bijkomende hoeves op dit 36 kilometer lang traject dat via landelijke wegen gaat.  Meteen werd de IJzerhoeveroute ook een extra bewegwijzerde fietsroute.

​De infoborden bij de hoeves belichten bepaalde thema’s zoals melkvee, tuinbouw, akkerbouw, fruit- en sierteelt, hoevetoerisme, ….. De IJzerhoevenroute loopt dan ook langs bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn of op een bijzondere manier met het thema bezig zijn.
Langs de IJzerhoevenroute wordt ook aandacht geschonken aan de streekproducten. Het verhaal ‘van boer tot bord’ wordt op een leuke manier bij de hoeves verteld. Men verneemt ook waar deze lekkernijen voor de klant beschikbaar zijn en op drie hoeves langs het traject is dit op de locatie zelf.
De stickertjes die 6 jaar lang dienden als wegwijzertjes, zijn intussen ook vervangen door mooie zeshoekige wegwijzers (foto).  Verder is ook de routekaart met een korte beschrijving handiger geworden.  Deze is te koop voor 2 euro bij de dienst Toerisme op de Grote Markt.

Bedoeling is om vanaf 2018 nog twee kortere lussen ten oosten van de IJzer hieraan toe te voegen, zodat men al fietsend in heel Diksmuide het plattelandsleven kan ontdekken.

Meer info : Toerisme Diksmuide Grote Markt 6 T 051 79 30 50 – E toerisme@diksmuide.be (DLD)