Paris-Roubaix-2014’t Groot Verzet.  Het zou in deze herdenkingsperiode rond de eerste wereldoorlog rustig de titel kunnen zijn van een boek over de weerstand.  Maar op vandaag zitten we ook midden de voorjaarsklassiekers van het wielrennen.  En is het groot verzet niet dat buitenblad waar de ketting over loopt?  En inderdaad, het Diksmuids Groot Verzet moet iin wielermiddens gezocht worden. Het is een zeskoppig vriendengroepje dat komende zondag, nu al voor de vierde maal, een gezellige bijeenkomst organiseert met een natje en een droogje.  Aansluitend wordt er dan op groot scherm gekeken naar dé koninginneklassieker Parijs – Roubaix.

De idee werd gelanceerd in 2010.  Danny Decaestecker had reeds voordien een gelijkaardig initiatief genomen in De Meerlaan in Esen en men zocht een vervolg hiervoor.  Toen men hiervoor de koppen bij elkaar stak, had niemand durven denken dat ’s anderendaags Danny er niet meer zou zijn.  Uit eerbetoon aan Danny werd dan ook in 2011 voor de eerste maal in muziekclub 4AD “Aan tafel met Parijs-Roubaix” georganiseerd.  Eerst nog als naamloze vriendenclub, intussen al voor de vierde maal en intussen mét de naam ’t Groot Verzet.  Sofie Verhoest werd tot “voorzitster” van het vriendengroepje gebombardeerd door de overige leden van de club: Yves Claeys, Evelien Germonpré, Katleen Verhoest, Rein Lobbestael en Mark Vanblaere.

Het concept is eenvoudig.  Men komt vanaf 11.30 u samen voor het aperitief en enkele gastsprekers.  Dit jaar zijn dat Diksmuideling en oud-profrenner Peter Farazijn en wielerfreak Jan Mestdagh.  Meteen kunnen dan ook alle wielerwetenswaardigheden op tafel gegooid worden.  Vervolgens is er een Breughelmaaltijd.  Vanaf 14 u wordt dan op groot scherm gekeken naar de wielerklassieker.  Voor de Breughelmaaltijd wordt een toegang gevraagd van 18 Euro maar de plaatsen zijn wel beperkt.  Inschrijven kan via de link bovenaan rechts op www.eDiksmuide.be.
Vervolgens is iedereen en gratis welkom vanaf 14 uur in de muziekclub 4AD om er de tocht door de hel van het noorden mee te maken op groot scherm.  En voor wie de weg naar de muziekclub niet vindt, voor hen heeft ’t Groot Verzet nog een mooie wegwijzer.  In een rasechte Parijs-Roubaix-stijl, zet men net zoals op het parcours van de wielerwedstrijd, het Diksmuids reuzenpaar voor de deur. (DLD)