Sportschepen Marc De Keyrel (CD&V) liet maandagavond de Diksmuidse gemeenteraad weten dat het stadsbestuur gaat voor het scenario van een gefaseerde uitbouw van het sportdomein De Pluimen.  Bij de eerste fase, waarvan de bouw al moet starten in 2016, komt er een tweede sporthalle, ruimtes voor fitness en gevechtssporten, bijkomende kleedkamers, lokalen voor de sportdienst en een cafétaria.  Dat moet een slordige 4,4 miljoen euro gaan kosten.  Daarnaast is er nu ook nog de kost voor de buitenaanleg met groenzones, wandel- en fietspaden, een fietsenstalling, een parkeerterrein voor 250 wagens, een skatepark, drie nieuwe voetbalpleinen en een Finse piste die samen 1,3 miljoen euro gaan kosten.  De tweede fase, de bouw van een aansluitend regionaal zwembad die 6,6 miljoen zal kosten, zal er verder pas ten vroegste komen in de volgende bestuursperiode 2018-2024.  Het totaal prijskaartje van dit sportcomplex zal 12,3 miljoen euro bedragen.

De tweede sporthalle moet komen op de huidige parking van de sporthalle.  Tussen de eerste en tweede sporthalle komt verder een twee verdiepingen tellend gebouw waarin plaats zal zijn voor de gevechtssporten.  De disciplines, die op vandaag worden beoefend in de spiegelzaal, zullen ook in dit tussenstuk onderdak vinden.  Dit moet toelaten om de fitness-afdeling een plaats te geven in de huidige gelijkvloerse spiegelzaal.  Tijdens deze eerste fase wordt ook de cafétaria gebouwd die op termijn dienst zal doen voor zowel beide sporthalles als voor het later te bouwen regionaal zwembad.

Voor de realisatie van dit sportcomplex maakt Diksmuide gebruik van de diensten van een afdeling van de watermaatschappij TMVW.  Hierdoor kan men financieel gunstiger bouwen doordat men minder BTW moet betalen.  Voor Idee2006-raadslid Marc Deprez moeilijk verteerbaar.  Voor hem kan het niet dat een openbaar bestuur fiscale constructies opzet om minder belastingen te betalen.  Moet een stadsbestuur nu niet net het goede voorbeeld geven, zo vroeg hij zich maandagavond af.  Maar sportschepen De Keyrel zag hierin geen graten, vele gemeentebesturen zijn Diksmuide immers al voorgegaan op deze fiscale-financieel gunstige piste.  Verder kon hij raadslid Deprez ook nog geruststellen.  Het cyclo-cross-parcours, waarvan Marc Deprez zich afvroeg of er hiervoor nog plaats zal zijn op het nieuwe sportdomein, zal er blijven, zij het wellicht iets andere uitgetekend.

Tenslotte vroeg Marc Deprez nog aandacht  voor de omwonenden van het sportdomein.  Hij vreest voor de overlast tijdens de bouwwerken.  De sporthalle komt immers op de huidige parking zodat bezoekers van het sportdomein elders hun wagen zullen moeten kwijt raken.  De nieuw aan te leggen parking voor 250 wagens zal immers op dat ogenblik nog lang niet klaar zijn.  Enkele jaren terug was er reeds overlast in de aanpalende woonwijk.  Toen werd een bord geplaatst met verzoek aan de bezoekers van De Pluimen om hun wagen niet in deze woonstraten te parkeren.  Inmiddels is niet alleen het bord  nagenoeg niet meer leesbaar (foto), ook de boodschap zelf lijkt vergeten.  Want vanaf 2016 dreigen de bewoners van de aanpalende straten gedurende 2 jaar, in afwachting dat de nieuwe parking gerealiseerd is, opnieuw een pak parkerende wagens te vinden in hun woonstraten die hiervoor niet geschikt of aangepast zijn.

Tenslotte vroeg raadslid Bert Laridon (N-VA) zich nog af of het prijskaartje voor het zwembad wel realistisch was.  Voor hem lijkt 6,6 miljoen euro voor een 25-meter tellend zwembad met zes banen, een ploeterbad, instructiebad en kleedkamers aan de lage kant.  Schepen De Keyrel hoopte enkel dat de inschatting van de ontwerpers realistisch is. (DLD)