In Groot-Diksmuide staan 116 monumenten ter herinnering aan de eerste wereldoorlog en de vele gesneuvelden.  Tot in de kleinste dorpjes, als Sint-Jacobskapelle, staat op het dorpsplein een gedenksteen.  Alleen in Beerst is er opmerkelijk genoeg geen monument te vinden.  Is de eerste wereldoorlog, die de Diksmuidse regio tot een slagveld herschiep, dan aan Beerst voorbij gegaan?  Toch niet want ook daar vielen slachtoffers, militaire en burgerlijke.  Omdat er in Beerst ook geen oudstrijders- of vaderlandslievende vereniging is, vond het Beerstse blaasorkest “Willen is Kunnen” het daarom haar plicht om in deze periode van 100 jaar eerste wereldoorlog ook de Beerstse slachtoffers in herinnering te brengen.  Dat gebeurt op zaterdag 30 april met een speciale misviering en een bloemenhulde bij de gedenkplaten in het kerkportaal die als laatste getuigen herinneren aan de Beerstse slachtoffers.

In het boek van Edgard De Meyer “Beerst vroeger” dat in 1984 verscheen, zijn verschillende getuigenissen opgenomen van de wreedheden die ook in Beerst gebeurden toen de Duitse soldaten in oktober 1914 het dorp binnenvielen.  Dorpelingen die er schuilden, ook vrouwen en kinderen, werden er omgebracht.  Zo werd op donderdag 22 oktober 1914 een huis op de hofstede van Edmond Goudmaecker in brand geschoten.  Vrouwen en kinderen die er in de kelder schuilden, wilden vluchten voor de vlammen maar werden afgemaakt bij het verlaten van het huis.  Opmerkelijk was het nog dat er niet alleen Beerstse slachtoffers vielen, ook vluchtelingen uit Vladslo die in Beerst kwamen schuilen werden er vermoord.  De eerste wereldoorlog heeft dus wel degelijk ook in Beerst zijn littekens nagelaten.  Maar na de oorlog kwam er opvallend genoeg geen oudstrijdersvereniging en dus ook geen monument.  Een herdenking van de slachtoffers van beide wereldoorlogen zou er ook niet komen, tot de muzikanten van het blaasorkest Willen is Kunnen dit jaar dit hiaat wilden opvullen.

Willen is Kunnen kreeg de hulp van de Kerkfabriek van Beerst en de vaderlandslievende verenigingen van Groot-Diksmuide om deze eerste herdenking op te zetten.  Men start op zaterdag 30 april om 17.30 u met een optocht van het blaasorkest, de vaandeldragers en de genodigden.  Deze gaat van het muzieklokaal in het voormalig klooster naar de kerk van Beerst.  Daar wordt om 18 uur de eucharistieviering opgeluisterd door het blaasorkest van Beerst met muziekstukken als Deep Hamony, de Pearl Harbor-suite, Concerto d’Amore en Amazing Grace.  Tijdens de viering worden ook beelden geprojecteerd van Beerst vroeger, Beerst tijdens de oorlog en Beerst vandaag.  Op het einde van de misviering is er nog een evocatie rond de oorlog in Beerst met 120 beelden.
Na de viering speelt in het portaal van de kerk, waar zich enkele gedenkplaten bevinden, het blaasorkest nog de Last Post en het Belgisch en het Canadees volkslied.  Dit laatste in het kader van de bevrijding van Beerst door de Canadezen bij het einde van de tweede wereldoorlog.  Aansluitend is er ook nog een bloemenhulde.

Deze eerste herdenking van de Beerstse slachtoffers van beide wereldoorlogen wordt afgerond met een receptie voor alle aanwezigen in OC Ter Zaele. (DLD)