Leerlingen van de basisschool van Nieuwkapelle hebben, samen met leerlingen van de scholen van Lo, Reninge en Pollinkhove, mee geboetseerd aan de kleiwerkjes die samen het pop-up landschapskunstwerk “Vreemde Vogels” vormen aan de Fintele (foto).  Deze vreemde vogels blijven er staan tot eind september.  Gedurende die vijf maanden vergaan deze kunstige vogels zodat er na vijf maanden nog enkel kruisjes over zullen blijven.  Kruisjes als gedenkteken voor de vele vreemde soldaten die er honderd jaar terug het leven lieten.  Dit landschapskunstwerk “Vreemde vogels” is meteen ook het officiële startschot van het project “Vreemde Vogels in de IJzervallei” dat nog een andere link zal hebben met Diksmuide.

Het twee jaar durende project “Vreemde Vogels in de IJzervallei” legt de “IJzer”-sterke link bloot tussen Vreemde Vogels vroeger en vandaag. Honderd jaar geleden streken tienduizenden vreemde soldaten uit alle hoeken van de wereld neer in de Westhoek met de onder water gezette IJzervlakte als frontlijn. Vandaag zorgt het unieke waterrijke landschap ervoor dat de IJzervallei als een topnatuurgebied wordt bestempeld. Jaarlijks komen hier namelijk tienduizenden watervogels broeden of overwinteren.

Met dit project wil het Regionaal Landschap IJzer & Polder, met steun van de provincie West-Vlaanderen de Westhoekbewoners op een originele manier bewust maken van hun streekidentiteit.  Men wil ze uitsturen naar de mooiste plekjes in de IJzer- en Handzamevallei.  Enkele buitengewone initiatieven brengen de streekbewoners dichter bij de “Vreemde Vogels” die de vallei een internationale uitstraling bezorgen.
Naast het pop-up landschapskunstwerk komt er in 2015 ook de nieuwe fietsroute in Lo, Diksmuide en Houthulst waar men doorheen een prachtig stukje IJzervallei kennis maakt met enkele vreemde soldaten van weleer en de vreemde vogels van nu.  Op zondag 31 mei wordt deze fietsroute feestelijk op gang getrapt tijdens het “Weekend aan de Stroom”. Vanaf juni kan men de fietsfolder vervolgens gratis afhalen in ondermeer het Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen.

Meer info : www.rlijp.be/vreemdevogels (DLD)