In de loop van de maand september gaat het kruispunt Stragier aan de Maria Doolaeghestraat voor één werkweek dicht.  Dan worden er de verkeerslichten geplaatst die, samen met de lichten aan kruispunt Paterskerk en een bijkomend nieuw steunlicht aan de spooroverweg in de Esenweg, moeten zorgen voor een betere verkeersdoorstroming in het centrum.  Maar voor deze werken moet de gewestweg N35 volledig afgesloten worden, zo vernemen we van mobiliteitsschepen Kurt Vanlerberghe.  Tijdens die week wordt het verkeerskluwen in het centrum, dat nu reeds druk is door de werken in De Breyne Peelaertstraat en de Grote Markt, wellicht nog wat intenser.  Bedoeling is om de oost-west-verkeersstroom tijdens die week te leiden via de Eikhofstraat en de Woumenweg.

Intussen werden ook de werken op de Grote Markt opnieuw aangevat.  Nu wordt de oostelijke kant van de Grote Markt heraangelegd (foto). Deze fase omvat een gedeelte van de Admiraal Ronarchstraat, de ooszijde van de markt, het Hauspiepleintje en een deel van de Stationsstraat.  In deze laatste straat wordt het gedeelte tot aan supermarkt Carrefour Market vernieuwd. De parking van de supermarkt kan men tijdens de werken bereiken door de Stationsstraat via het station te nemen.  De rioleringswerken op het plein Hauspie zullen vermoedelijk afgerond zijn eind augustus. Vervolgens neemt de aannemer van de bovenbouw over. De bovenbouw moet, onder voorbehoud van goede weersomstandigheden, klaar zijn tegen de herfstvakantie.
De Watergroep, die al langer vragende partij is om in De Breyne Peellaertstraat tot aan de Handzamevaart de grote toevoerwaterleiding te vernieuwen, maakt van deze werken ook gebruik om de nutsleidingen en de toevoerwaterleiding in deze straat te verneiuwen. Hiervoor worden de voetpaden en de parkeerstroken in De Breyne Peelaertstraat opengebroken.
Door beide werken te bundelen zullen inwoners en verkeer maar één keer hinder ondervinden. Na de werken aan de nutsleidingen wordt het opengebroken deel van De Breyne Peelaertstraat terug hersteld en worden de parkeerstroken opnieuw geasfalteerd.
Tijdens deze werken is doorgaand verkeer niet mogelijk  in De Breyne Peellaertstraat.   Het kruispunt met de Grauwe Broederstraat en de Grote Dijk blijft wel volledig vrij voor doorgaand verkeer.  Er is een omleiding voorzien voor bestuurders richting Beerst, Vladslo, Esen om zo het centrum van Diksmuide te bereiken. Plaatselijk verkeer blijft mogelijk via de Grote en Kleine Dijk.
Begin september starten tenslotte ook de rioleringswerken op de Grote Markt aan de zijde van de Boterhalle. De voetpaden blijven er wel liggen tot de rioleringen geplaatst zijn. Te voet blijven de handelaars dan ook bereikbaar. Enkel tijdens de huisaansluitingen, die maximaal één dag per woning in beslag zullen nemen,  kan er een moeilijker toegang mogelijk zijn.
De parkeerplaatsen op de markt blijven tijdens deze fase wel bereikbaar via de westkant waar de auto’s in en uit zullen kunnen rijden.  Die westkant van de Grote Markt is overigens, sinds het einde van het bouwverlof terug open gesteld (DLD)