Dat onze katholieke kerk niet zo heilig is als Zijne Heiligheid de paus is een publiek geheim. De bakken kritiek die het instituut op zijn bakkes krijgt zijn echter in wanverhouding met haar veronderstelde schijnheiligheid.  Sommige critici houden zich namelijk onledig met spijkers op laag water te zoeken of zout  te leggen op alle slakken die op hun weg liggen.  Anderen vermaken zich met het afschieten van hun frustraties op kerkelijke doelwitten.  Tenslotte zijn er nog de criticasters die eigengerechtig hun ongezouten mening uitspuwen op het kerkelijk instituut in een poging om de kerk  met de grond gelijk te maken nog vooraleer die  leeggelopen is.  Volgens deze lui  zouden er geen godsdienstoorlogen zijn mochten er geen religies bestaan. Zo kan je evengoed beweren dat er geen rassenstrijd zou zijn indien alle volkeren Chinezen waren  Er zijn immers redenen te over om met elkaar in de clinch te gaan zoals de herovering van verloren territoria, de verovering van het heelal, oorlogen om natuurlijke rijkdommen en dergelijke meer.   Gode zij dank zijn  er  gelovigen die de  kerk in het midden willen houden en zich verheugen over de positieve rol die ze heeft vervuld in het verleden . Denken we onder meer  aan haar inspanningen voor de afschaffing van de slavernij, intensivering van het moreel besef en… het verplichte celibaat voor katholieke priesters, teneinde te voorkomen  dat een  horde bazige schoonmoeders zich gaat bemoeien met de huishouding van het kerkelijk apparaat,  Dat nog lang niet alle gelovigen dood en begraven zijn kon men aan den live ondervinden op het hoogfeest van Allerheiligen  in onze decanale kerk, toegewijd aan … Sinterklaas. 

De grote kindervriend had wellicht een déjà vu  toen hij onze kerk beetje bij beetje zag vollopen. Indien hij zag vanuit de  hemel hoeveel Europeanen de viering op televisie aan het volgen waren was hij  wellicht ei zo na van zijn sokkel gesukkeld van alteratie.  Bovendien was dit spektakel  vermoedelijk een grote troost voor de Sint in tijden van felle kritiek op zijn heiligheid.  Een stelletje armzalige zielenpoten beschuldigt de weldoener er namelijk van dat hij een zwarte slaaf heeft ingehuurd om het vuile werk op te knappen tijdens zijn nachtelijke tochten. Dat men Sinterklaas de zwartepiet toespeelt van dit zogezegd misdrijf is van de pot gerukt en hoogst onrechtvaardig. Onze generaties weten dat de Sint zijn Piet zwart ziet omdat hij met de schoorsteen in huis valt in plaats van met een of andere deur.  Lange tijd had ik een kinderlijk vertrouwen  in de goede Sint, zelfs toen ik reeds in het vijfde studiejaar zat.  Nochtans spaarden mijn kameraden van destijds zich geen enkele moeite om mij te overtuigen  van het feit dat Sinterklaas je moeder is maar ik had daar geen oren naar.  Zo achterlijk was ik nu ook weer niet.  Hoogstens kon de heilige man mijn vader zijn en ik zijn teergeliefde zoon.  Hoe dan ook, mijn vertrouwen in de Sint heeft de tand des tijds doorstaan tot op de dag van vandaag.  Onlangs nog stond ik quasinonchalant voor het aanschijn van onze patroonheilige met twee brandende kaarsen in de hand en …een truitje van  Eddy Merckx over mijn schouders. Bedoeling was een deal te sluiten met de Sint, in dien verstande als ik de hoofdprijs in de Lotto won, twintig procent van de opbrengst zou afdragen aan Welzijnsschakel ’t Vlot. Mijn plannetje  ging echter niet door., heel spijtig voor het Vlot. Ofwel vond de Sint die twintig procent  belachelijk weinig, ofwel vertrouwde  hij het hele zaakje  niet en vermoedde dat ik alles voor mij zou houden.  Nochtans ben ik niet zoals Alexander, alles voor mezelf en niets voor een ander…En voor ik het nog vergeet, Sinterklaas kapoen,  die vijftig tinten grijs of zo, die je mij gaf verleden jaar, heb ik al drie keer uitgelezen…

Jo Han – 8 december 2018


Maandelijks, op de tweede zaterdag van de maand, verschijnt een column van Johan Devos op www.eDiksmuide.be. Een eigen kijk op onze wereld van vandaag, verpakt in wat fictie, met nu en dan een Diksmuidse toets. Wie ze later nog eens wil nalezen, ze worden gearchiveerd in onze nieuwe rubriek “Column”.

Deze column is buiten de verantwoordelijkheid van de redactie van eDiksmuide