Schepen Bieke Moerman wil tegen de zomer van 2017 de werken voor de realisatie van de verkaveling Vandeweghe laten starten.  Op een overlegvergadering, begin deze maand, bleek deze timing alvast haalbaar.  Eerst moet er nog een vervolgonderzoek komen door de archeologische diensten.  Dit is voorzien tijdens de tweede helft van de maand mei.  Intussen zal de Westvlaamse Intercommunale (WVI) nog de indeling van de verschillende percelen controleren waarbij een plan wordt opgemaakt met een onderverdeling welke percelen voor welke bouwmaatschappij zijn.  Bij dit woonproject komen er 180 woningen op kavels die tussen de 300 m² en 700 m² groot zullen zijn. En die 180 woningen vormen een mix van zowel sociale koop- en huurwoningen als eigen woningen. Voor de huurwoningen wordt de sociale bouwmaatschappij De Mandel de bouwheer terwijl dit voor de koopwoningen de sociale woonmaatschappij IJzer en Zee wordt.  Voor de private woningen wordt bouwonderneming Covemaeker een partner in dit project.  Bedoeling is volgens Bieke Moerman dat binnenkort de bouwvergunning wordt ingediend.

Belangrijk voor deze site was dat ook deze een gescheiden rioleringsstelsel zou krijgen.  Hiervoor waren er nog technische obstakels maar door de aanleg van het gescheiden stelsel in de Rijkswachstraat zijn deze nu van de baan.  De nieuwe site Vandeweghe zal immers daarop kunnen aansluiten.
Intussen zal ook de WVI zijn huiswerk verder afronden.  Zo moet er nog duidelijkheid komen over het aantal huurrappartementen die sociale bouwmaatschappij De Mandel kan realiseren op een perceel in de nabijheid van de Woumenweg.  Dit aantal zal nog afhankelijk zijn van de grondprijs die in rekening zal gebracht worden.   Tenslotte moet ook nog de juiste inplanting van de parkings en de opritten gecontroleerd worden.

Met dit woonproject komen er zo’n 180 woningen bij in Diksmuide. Daarbij, zo raakte al eerder bekend, zou de voorkeur gaan naar kandidaten die reeds 3 jaar in Diksmuide wonen of reeds 3 jaar in Diksmuide hebben gewerkt.  Voor Bieke Moerman is dit een voor Diksmuide belangrijk project, met een mix van koop- en huurwoningen en aandacht voor het nodige groen, vlakbij het centrum, de sporthal en het toekomstig zwembad. Maar was er begin deze eeuw al sprake van dit woonproject, voor Bieke Moerman mag het nu stilletjes aan vooruit beginnen gaan.  Ze wil dan ook, samen met alle partijen, de vooropgestelde timing strikt in het oog houden.

Rest er nog het braakliggend stuk tussen de Woumenweg en de nieuwe verkaveling. Deze strook, waarvoor er vroeger plannen waren om er appartementsgebouwen te bouwen, is nog steeds eigendom van de familie Vandeweghe.  Deze strook kan evenwel niet ontwikkeld worden door een onverdeeldheid binnen de familie, zo vernemen we nog van schepen Moerman. (DLD)