Idee2006 wil de Diksmuidelingen, inclusief de zogenaamde zwijgende meerderheid, toch de kans geven hun stem te laten horen over de plannen die het stadsbestuur heeft met de Grote Markt.  Men heeft, zo blijkt, op vandaag al voldoende steun gevonden om de plannen voor een referendum verder te zetten.  Tegen eind juni wil men de noodzakelijke 3.000 handtekeningen verzamelen zodat het referendum zelf eind augustus, na het zomerverlof, kan doorgaan.  Een dergelijk referendum is weliswaar niet bindend voor het stadsbestuur maar de uitslag kan toch een duidelijk politiek signaal geven : staat Diksmuide al dan niet achter de hervormingsplannen voor de markt.  Niet onbelangrijk als men weet dat in de verte van 2018 al de volgende gemeenteraadsverkiezingen wenken.  Daarenboven hadden zowel de bestuurlijke meerderheid als de oppositie geen meerderheid bij de vorige stembusslag, als men ook rekening houdt met de blanco-stemmen.  Bijgevolg zal het referendum een niet mis te verstaan politiek signaal zijn ook al kan het stadsbestuur niet verplicht worden met de uitslag rekening te houden.  Zo kan het uiteindelijk toch een weerslag krijgen op de plannen.  Daarnaast wil Idee2006 ook nog altijd op dezelfde dag een referendum houden rond de problematiek van de kleine windmolens.

Bij de bespreking van het marktdossier vroeg Idee2006-raadslid Marc Deprez ook nog wie de factuur zal betalen voor het weghalen en terugzetten van de terrassen (foto archief) bij de Horeca-zaken op de Grote Markt.  Volgens het stadsbestuur moeten de uitbaters volledig zelf deze kost dragen, wat Marc Deprez betreurde.  Wel zullen volgens schepen Bieke Moerman (SP.a-open) alleen de terrassen, die op vandaag reeds vergund zijn, kunnen teruggeplaatst worden.  Maar volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) zijn de meeste van de marktterrassen op vandaag reeds vergund.  Aansluitend vroeg N-VA-raadslid Bert Laridon nog in overweging te willen nemen na het verwijderen van de huidige terrassen alle Horeca-uitbaters te verplichten eenzelfde nieuw terras te plaatsen.  Schepen Kurt Vanlerberghe (SP.a-open) vond dat deze verplichting van de uitbaters een te zware financiële inspanning zou vragen.
De uitbaters staan alvast niet te springen om hun bestaand terras te vervangen door een opgelegde uitvoering die voor iedereen dezelfde is, zo kon eDiksmuide vernemen.  Dat zou immers voor de Horeca-uitbaters algauw een bijkomende investering van enkele tienduizenden euro’s betekenen.  Dat zij nu ook de volledige kost voor het wegnemen en terugplaatsen van hun terras en de eventuele schade die hieruit voortvloeit, moeten dragen is eveneens een harde noot om kraken.  Nochtans betalen zij nu reeds per gebruikte vierkante meter een terrasbelasting.  Dat stedelijk reglement op deze belasting en de respectievelijke bouwvergunningen voor deze terrassen worden nu reeds onder de loupe genomen.  Afhankelijk hiervan zou de kost voor het wegnemen en terugplaatsen van de terrassen al dan niet voor hun rekening zijn, zo luidt het bij de Horeca-uitbaters.  De door ons gecontacteerde Horeca-uitbaters werden overigens nog niet gecontacteerd door het stadsbestuur voor hun terrassen.
Wel zal tijdens de werken de terrasbelasting gemilderd worden via het toekennen van compensatie-subsidies aan de Horeca-mensen in de werfzone.  Dat werd maandagavond nogmaals bevestigd door schepen Vanlerberghe aan onafhankelijk raadslid Mieke Vanrobaeys.  Maar op haar vraag, om de werken op de Grote Markt uit te voeren in functie van het toeristisch seizoen, kon dan weer niet ingegaan worden.  Volgens schepen Bieke Moerman moet men zich immers aan een strikte timing houden om de werken te kunnen afronden in een zo kort mogelijke periode. (DLD)