Alphonse Jacques de Dixmude (°1858), tijdens de eerste wereldoorlog lag hij in Diksmuide al letterlijk onder vuur.  Sinds 1930, toen hij na zijn dood in 1928 een standbeeld kreeg op de Diksmuidse Grote Markt, ligt hij er opnieuw onder vuur, figuurlijk dan.   Twee episodes uit zijn leven liggen aan de oorsprong daarvan : zijn koloniaal verleden tijdens de exploitatie van Leopold II’s Onafhankelijke Congostaat en de eerste wereldoorlog.  Auteurs André Gysel en Marjan Dewulf doken in ’s mans verleden en aan de hand van nieuwe en nooit eerder gepubliceerde bronnen konden ze een boeiend parcours van een toch wel opmerkelijk figuur schetsen.  Het boek met de historische interpretatie van de omstreden figuur die Alphonse Jacques de Dixmude was en is, wordt voorgesteld op 20 november.  Geïnteresseerden kunnen nu reeds het boek reserveren aan een sterk verminderde prijs.

Volgens mede-auteur André Gysel tastte men, voor wat betreft het Congoverleden van Jacques de Dixmude, in eerste instantie in het duister.  Maar ook over zijn rol in de verdediging van Diksmuide tijdens de eerste wereldoorlog was weinig bekend.  Maar door enkele schenkingen van een deel van het familie-archief van de Dixmudes werd een pak nieuw materiaal beschikbaar.  Daarnaast mochten de auteurs ook nog grasduinen in het privé-archief van kleinzoon Guy Jacques de Dixmude.  Daarbij mocht men gebruik maken van exclusief fotomaterieel.
Jacques de Dixmude verbleef twee maal in het toenmalig Congo.  In het eerste deel wordt zijn Afrikaanse carrière breder toegelicht tegen de toen heersende geopolitieke achtergrond en tijdsgeest.  Het tweede deel van het boek behandelt dan weer de Dixmudes carrière na zijn Afrikaanse periode met de focus op zijn belangrijkste militaire campagnes en zijn verblijf aan de IJzer tijdens de eerste wereldoorlog.  Het derde deel draait tenslotte rond de decennialange perikelen rond het standbeeld op de Grote Markt.  Zowel de oprispingen in de lokale en nationale pers als de vele acties die er rond het beeld op touw gezet zijn komen aan bod.

Auteur André Gysel uit Diksmuide heeft al een pak publicaties geschreven waaronder recent “De Marinefuseliers aan het IJzerfront 1914-1915” en “De Trein van de hoop”. Hij bekijkt de oorlogsgeschiedenis telkens vanuit een andere invalshoek. Mede-auteur Marjan Dewulf uit Roeselare heeft zich al een paar jaar verdiept in de Belgische ex-kolonie en in het bijzonder in de beginjaren van de Onafhankelijke Congostaat.
Tot 20 november, dag van de boekvoorstelling, kan men het boek reserveren tegen de verminderde prijs van 21 euro in plaats van 30 euro.  Het boek kan dan afgehaald worden op de boekvoorstelling op zondagvoormiddag 20 november in CC Kruispunt.
Reserveren kan via www.diksmuide.be, of per mail archief@diksmuide.be of telefonisch 051/79.30.41. (DLD)