Het bericht dat er een herstructurering komt van de Keiemse en Leekse afdeling van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier sloeg in als een bom.  De Keiemse schoolgebouwen zouden vanaf 1 september 2017 nog slechts onderdak bieden aan kleuterklassen, in de Leekse afdeling zou dan weer enkel nog plaats zijn voor de lagere school.  Deze ingreep is noodzakelijk wil Diksmuide binnen zijn budgetten blijven.  En in Keiem en Leke lijken ze het kind van de rekening te worden, het kind van de Diksmuidse rekening.  Tegen dit voornemen van onderwijsschepen Marc De Keyrel is reeds een storm van protest opgestoken, ondersteund door een Facebookgroep.  De schepen wil dit voorstel toch op de gemeenteraad van 27 oktober laten goedkeuren.  Voorafgaandelijk is er nog op donderdag 23 oktober een infovergadering voor ouders op neutraal terrein, CC Kruispunt.

Het was niet de bedoeling dat het nieuws al lekte naar het brede publiek vooraleer schepen De Keyrel de ouders kon inlichten over zijn plannen.  Maar hij werd in snelheid gepakt en organiseerde dan ook maar holderdebolder een persmoment om alsnog zijn plannen toe te lichten.  Maar intussen lijkt het kwaad al geschied.  Er klinkt dan ook al heel wat protest in Leke en vooral in Keiem.  En dat klinkt steeds luider, ook op de facebookpagina www.facebook.com/keiemleke.  Daar is niet alleen de “neen”-slogan tegen de schoolhervorming al door meer dan 100 mensen mee onderschreven, ook een petitie van de Keiemse ouderraad is er opgestart.  Daar gaat ook al het gerucht dat de Keiemse lagere school moet sluiten zodat er geld vrij komt om een sportzaal te bouwen in Leke.  Maar dat wordt door schepen De Keyrel formeel tegen gesproken.  Men moet eerst alle elementen kennen uit dit dossier vooraleer men kan oordelen, aldus schepen De Keyrel.  Toch ontkent hij niet dat de voorgestelde herstructurering er komt uit budgettaire overwegingen.

In zijn huidige structuur moet Diksmuide voor Klavertje Vier jaarlijks 130.000 Euro bijpassen.  Dat wil men terugschroeven naar 40.000 Euro in 2019.  Gezien voorzien wordt dat de afdelingen van Beerst en Esen op dat ogenblik voldoende leerlingen zullen hebben zodat ze niet meer moeten ondersteund worden door de stadskas,  dringt een herstructurering zich enkel op in de afdelingen van Keiem en Leke.
Door het kleuteronderwijs toe te wijzen aan Keiem en de lagere school in Leke onder te brengen, hoeft men geen graadsklassen te voorzien en kan men gaan voor jaarklassen.  Volgens directeur Lieselot Deruyter hoeven op vandaag graadsklassen niet minder goed te zijn dan jaarklassen maar dat kan morgen weleens anders worden.  Door een nieuw decreet zal er immers een grotere instroom komen van kinderen die een grotere zorg behoeven.  Op vandaag kunnen deze nog terecht in het bijzonder onderwijs.  En graadsklassen én meer zorgkinderen zou nefast zijn, aldus nog Lieselot Deruyter die ook in de toekomst een efficiënt onderwijs wil garanderen in Klavertje Vier.

Volgens schepen De Keyrel is ook de infrastructuur niet aangepast: speelplaatsen en eetzalen zijn te klein en ook de sportzalen zijn te beperkt.  Tijdens bepaalde periodes zou overigens nu al in Keiem geen turnles gegeven worden.  Mits wat aanpassingen aan de Keiemse afdelingen die zich op het gelijkvloers bevinden is dit gebouw bruikbaar voor een kleuterafdeling.  Dat is niet zo in Leke waar op meerdere verdiepingen les wordt gegeven.  Intussen loopt ook al een subsidiedossier om in Leke een sportzaal te bouwen.  Verder zou de herschikking volgens de schepen weinig impact hebben op de tewerkstelling van leerkrachten.  Tenslotte maakt hij zich sterk dat met de inschakeling van de gemeentelijke schoolbus ’s morgens en ’s avonds leerlingen tussen Keiem en Leke kunnen vervoerd worden.

Intussen klinken ook al proteststemmen vanuit politieke hoek.  De Idee2006-fractie weet zich gepasseerd, ook zij had verwacht dat haar gemeenteraadsleden hierover voorafgaandelijk zouden geconsulteerd zijn. Daarenboven wil ze zich met hand en tand verzetten tegen de plannen van onderwijsschepen De Keyrel.  (DLD)