Woensdagnamiddag 22 oktober wordt herdacht dat het 100 jaar geleden is dat de Slag om Tervate plaats vond.  Op 22 oktober 1914 slaagden de Duitsers er immers in, dankzij een list met zware bombardementen op Diksmuide en Nieuwpoort waardoor ze Belgische troepen van de bocht van Tervate konden weglokken, aan deze meander de IJzer over te steken met een zelfgemaakte brug. Van de achtergebleven Belgische troepen lieten heel wat Belgische Carabiniers en Grenadiers het leven.  Zij worden vandaag herdacht.

De herdenking begint om 15 uur in de kerk van Stuivekenskerke.  Vervolgens zal het regiment van carabiniers en grenadiers te voet van Stuivekenskerke naar Tervate trekken.  Ze gaan hiermee in het spoor van hun voorgangers die 100 jaar terug dezelfde weg volgden om de Duitsers terug te dringen over de IJzer.   De Belgische troepen zouden bij hun poging om het verloren terrein terug te veroveren, af te rekenen krijgen met zware verliezen, de Slag om Tervate zou een zwarte bladzijde worden in de geschiedenisboeken.  De Duitsers zouden uiteindelijk de volgende dagen van oktober 1914 verder oprukken tot ze uiteindelijk strandden voor Pervijze door het stijgende water van de onderwaterzetting.  Ze zagen zich dan ook verplicht zich terug te trekken voor het wassende water, de stellingenoorlog was begonnen.

Woensdagnamiddag volgt er om 16.45 uur nog een militaire plechtigheid aan het monument van de Grenadiers dat op de IJzerdijk op het gehucht Tervate staat.  De herdenking wordt besloten met een receptie met koffietafel op een boerderij aan de voet van de Tervatebrug. (DLD)