Foto parking YserheemUit het jaarverslag over 2013 dat tijdens de jongste OCMW-raad werd voorgesteld, bleek er een bijzonder hoog ziekteverzuim bij het Diksmuids OCMW-personeel.  Dat van de 121 medewerkers er zich 107 tijdens het voorbije jaar ziek melden, wat ook nog eens goed was voor 6.500 kalenderdagen afwezigheden was voor OCMW-raadslid Claude Vindevogel (Idee2006) alarmerend. Hij vroeg zich dan ook af wat er aan de hand is binnen de muren van het OCMW.  Hij vroeg dan ook een arbeidsonderzoek in te stellen naar de oorzaak.  Geen enkele partij heeft er immers volgens Claude Vindevogel belang bij dat hierdoor de dienstverlening in het gedrang zou komen.  Maar intussen zijn deze hoge ziekteverzuimcijfers achterhaald, zo konden we vernemen van OCMW-voorzitter Bart Laleman (CD&V).  Men heeft immers al de nodige maatregelen genomen om het hoge ziekteverzuim binnen het OCMW terug te dringen.  En met succes.

Voor voorzitter Bart Laleman geeft het hoge cijfer van 2013 wel een vertekend beeld.  Hij schrijft het hoge ziekteverzuim toe aan twee aspecten.  Allereerst waren er binnen de sociale dienst langdurige afwezigheden door zwangerschapsverloven.  Verder komt het ziekteverzuim vooral voor binnen de poetsdienst die een dienstenchequebedrijf is.  Reden is dat men daar vooral werkt men minder jonge mensen die vlugger geconfronteerd worden met fysische klachten.
Toch onderstreept de voorzitter dat de reguliere werking in 2013 steeds verzekerd werd door de inzet van collega’s.

Maar intussen geven de cijfers in 2014 al een heel ander beeld dan deze van 2013.  Er werden immers volgens Bart Laleman tijdens het voorbije jaar al heel wat initiatieven genomen om tegemoet te komen aan de werkdruk.  Naast de aanstelling van een diensthoofd onderhoud voor het WZC Yserheem was er ook een aanpassing van de zorggraad.  Waren er in 2013 nog 15 % ROB-bedden, zeg maar Rustoord voor Bejaarden-bedden voor minder hulpbehoevenden tegenover 85% RVT-bedden voor meer hulpbehoevenden, in 2014 was deze verhouding bijgesteld tot 20%-80%.
Daarnaast kwam er ook de aanwerving van bijkomend personeel in het WZC Yserheem en drie maatschappelijk-sociale assistenten in de sociale dienst.  Tenslotte werd op de jongste OCMW-raad nog de aanstelling voor een verantwoordelijke bewonerszorg goedgekeurd naast een voltijdse kinesist.
Binnen het OCMW is men dus niet blind gebleven voor het hoge ziekteverzuim.  Men heeft dan ook volgens OCMW-voorzitter Bart Laleman van het opmaken van een ziekteverzuimbeleid één van de prioritaire doelstellingen gemaakt van het beleidsplan binnen het OCMW.  Momenteel is men dit verder aan het uitwerken zodat men kan komen tot een duurzaam ziekteverzuimbeleid.  Het hoge ziekteverzuim zoals dat bestond in 2013 moet dan ook tot het verleden behoren. (DLD)