Vanaf 1 december zal men op weekdagen gratis gebruik kunnen maken van pendelbussen die zullen rijden tussen enerzijds WZC Yserheem in Diksmuide en anderzijds het ziekenhuis Jan Yperman in Ieper en de beide campussen van AZ Delta in Roeselare.  Deze bussen zullen op verschillende klokvaste tijdstippen rijden.  Het initiatief komt van beide ziekenhuizen die onderling ook reeds een samenwerking kennen. Voor beide ziekenhuizen is dit een uniek project want een dergelijke gratis busverbinding bestaat nog niet met andere gemeenten.

Bij AZ Delta in Roeselare en het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper vernemen we dat men hiermee de minder mobiele mensen een vlottere verbinding met de ziekenhuizen wil bieden.  Verder wil men ook een grotere bereikbaarheid realiseren tussen de verschillende zorgpartners.  Bij AZ Delta onderstreept men evenwel dat dit los staat van hun komende verhuis binen enkele jaren naar het tien kilometer verder gelegen Oekene.  Uiteraard is het de bedoeling dat het doelpubliek van de minder mobiele mensen gebruik maakt van deze pendelbus en dat er geen misbruik van wordt gemaakt. De pendelbussen, die bedoeld zijn voor alle inwoners van de regio Diksmuide, zijn verder ook aangepast voor mensen met een beperking.

De bussen rijden enkel op werkdagen, niet tijdens het weekend of op feestdagen.  De pendelbus die rijdt naar het Ieperse Jan Ypermanziekenhuis vertrekt telkens om 8 u, 10 u, 12 u, 14 u en 16 u aan WZC Yserheem.  Met vertrekt van het Iepers ziekenhuis naar Diksmuide om 9 u, 11 u, 13 u, 15 u en 17 u.
De pendelbus van AZ Delta doet zowel de campus in de Wilgenstraat als in de Brugsesteenweg in Roeselare aan.  De vertrekuren aan WZC Yserheem zijn om 8 u, 10 u, 12 u, 14 u en 16 u.  Terugkeren vanaf de campus Wilgenstraat gebeurt om 8.40 u, 9.10 u, 10.40 u, 11.10 u, 12.40 u, 13.10 u, 14.40 u, 15.10 u, 16.40 u en 17.10 u.  Aan de campus Brugsesteenweg vertrekt de pendelbus naar Diksmuide om 9 u, 11 u, 13 u, 15 u en 17 u.

Deze gratis pendelbussen zijn een gezamenlijk initiatief van beide ziekenhuizen die de volledige financiering dragen.  Er wordt tevens onderstreept dat dit gebeurt in overleg met de huisartsenkring van Diksmuide.  Daar vernemen we dat dit initiatief voortvloeit uit de vraag van het Diksmuids stadsbestuur die begin 2014 contact nam met alle omringende ziekenhuizen om de medische zorgverlening voor de bevolking te verbeteren.  Dit zou moeten uitmonden in een zorgsite waarvoor een masterplan op de Yserheemsite zou opgezet worden.  Maar alleen het Iepers en Roeselaars ziekenhuis bleken toen interesse te tonen om activiteiten te ontplooien op deze site.
Bij de huisartsen, die pas in tweede instantie werden gecontacteerd, was er evenwel enige terughoudendheid omdat zij streven naar sterke eerstelijnszorg als efficiënter en meer kostenbesparend.  Als alternatief zijn de huisartsen dan ook eerder voorstander van een medisch regiohuis waar plaats is voor de brede eerste lijn.
Maar als huisarts hebben de Diksmuidse geneesheren geen bezwaar tegen de pendelbus als dit ten goede komt van een betere zorgverlening.  Ze benadrukken echter dat ze geen voorkeur hebben voor een specifieke samenwerking met bepaalde ziekenhuizen.  Ieder ziekenhuis heeft dan ook het recht de verbinding met Diksmuide te verbeteren.
Het bestuur van de Diksmuidse huisartsen, die gevormd wordt door Gijs Vandeputte, Marc Geeraert, Sofie De Lameillieure en Joël Vanbeveren benadrukken ook dat ze verder constructief willen meewerken aan een betere zorgverlening voor Diksmuide en de uitbouw van een goede eerstelijnszorg.
OCMW-voorzitter Bart Laleman laat tenslotte nog weten dat de halte aan WZC Yserheem komt ter hoogte van de overdekte inkom. (DLD)