Donderdagavond werd het vernieuwd interpretatiecentrum van de Dodengang officieel in gebruik genomen.  Aan de hand van 15 aanraakschermen, teksten, foto’s, filmbeelden en unieke stukken uit de collecties van het Koninklijk Legermuseum wordt de bezoeker wegwijs gemaakt in de geschiedenis van de Dodengang vooraleer het loopgravencomplex zelf te bezoeken.  Voor Diksmuide die vooral inzet op haar erfgoed  is dit nog niet het einde van de werken want na de zomer komt er nog de renovatie van de herdenkingskapel Calvarieberg langs de IJzerdijk en in 2015 wordt deze weg zelf tussen de Hoge Brug en de Dodengang heringericht waarbij het doorgaand verkeer zal gescheiden worden van de wandelaars.

Het vernieuwd interpretatiecentrum vertelt niet alleen hoe de Dodengang is ontstaan en wat er allemaal gebeurd is in deze loopgraaf, de Dodengang wordt ook opnieuw in zijn juiste context geplaatst.  De loopgraaf verhoudt zich immers tot de Duitse loopgraven die er vlakbij lagen.  Het is dan ook passend dat de overgebleven Duitse bunker voortaan deel uitmaakt van dit laatste overgebleven loopgravencomplex van het IJzerfront.  Opmerkelijk is dat men aan de hand van originele foto’s, objecten en dagboekfragmenten nu ook voor het eerst de Duitse kant van dit verhaal belicht.
Op de eerste verdieping kan de bezoeker het chronologisch parcours van de site tijdens de eerste wereldoorlog volgen.  Op de tweede verdieping is er dan het panoramisch zicht op de Ruiterstelling en de Dodengang.  Aan de hand van een gigantische historische luchtfoto die zich over de vloer uitspreidt, kan men de situatie van 1917 vergelijken met het landschap van vandaag.
Meteen wordt ook komaf gemaakt met de mythe dat er dagelijks tientallen doden zijn gevallen in de Dodengang, dat er duizenden soldaten gesneuveld zijn.  Uit historisch onderzoek van het Legermuseum blijkt dat er “slechts” een 250-tal soldaten gesneuveld zijn in de Dodengang.  Biografische fiches van deze doden kunnen eveneens bekeken worden in het nieuwe onthaalcentrum.  Hierdoor krijgen de doden van de Dodengang voor het eerst een naam en een gezicht.
De Dodengang is gratis te bezoeken, iedere dag van 1 april tot 15 november van 10 uur tot 17 uur.  Van 16 november tot 30 maart is dat op dinsdag en vrijdag van 9.30 u tot 16 uur.

Kwamen de voorbije weken vooral de werken aan de sites langs de IJzerdijk onder de aandacht, straks zijn er in oktober ook de manifestaties rond de herdenking van de Slag aan de IJzer, zo gaf burgemeester Lies Laridon nog de aanwezigen mee.  Vooral de rol van de Franse Marinefuseliers zal belicht worden.  En dat Diksmuide even bekend is in Frankrijk als Ieper in Engeland mag misschien ook blijken uit het feit dat de Fransen hun jongste oorlogsbodem “Dixmude” hebben gedoopt.
Verder komt er in het najaar nog de expo “De IJzer, onze laatste hoop” in het Museum aan de IJzer en zijn er de theaterwandelingen “Tuin van de eeuwigheid” in het Praetbos te Vladslo.
Tenslotte herinnerde burgemeester Laridon er nog aan dat deze heropening van de Dodengang net gebeurde 100 jaar nadat een 22-jarige soldaat uit Stuivekenskerke, Jeroom Decoodt sneuvelde in Antwerpen.  Overigens zouden er tussen 12 en 28 augustus 1914 al 11 Diksmuidse soldaten sneuvelen.

Intussen raakte ook bekend dat de diensten voor Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) nog dit najaar herstellingswerken zullen uitvoeren aan de herdenkingskapel Calvarieberg langs de IJzerdijk ter hoogte van winkel Delva.  Dit beschermd oorlogsmonument werd in 1924 gebouwd met gelden die werden ingezameld bij burgers en oudstrijdersorganisaties.  Gezien het monument zich bevindt op het grondgebied van W&Z is het aan hen om dit monument te herstellen.  Een grondige herstelling is alvast nodig gezien de slechte toestand van het beschermd monument.  De werken die zullen uitgevoerd worden zijn een volledige renovatie van het monument, de trappen, de bepleisteringen, ramen en deuren, inclusief het Christusbeeld. (DLD)