Op vrijdag 15 juli mag de Langste Fanfare de Gentse Feesten openen.  De Langste Fanfare is een project van de 6-koppige Die Verdammte Spielerei die hiermee zijn 10de verjaardag wil vieren.  Onder de zes muzikanten van dit muzikaal gezelschap bevindt zich ook een Diksmuideling.  Saxofonist Thomas Van Gelder, zoon van Geert Van Gelder en Christine Van Acker, wiens ouderlijk huis in de Woumenweg staat, is één van de stuwende krachten achter dit muzikale zestal dat niet alleen in Gent wil uitpakken met de Langste Fanfare maar later dit jaar ook in Aalst en Brugge.  Iedereen kan zich aansluiten bij de Langste Fanfare.  Voor de opening van de Gentste Feesten hebben zich al 423 muzikanten gemeld.  Ook zin om aan te sluiten?  Gewoon even doorklikken naar www.delangstefanfare.be en daar vindt men alle info, inclusief de partituren en filmpjes om in de sfeer te komen.

Die Verdammte Spielerei ontsproot in 2006 in Gent. Zes muzikanten uit het conservatorium verenigden zich in deze formatie. Vier saxofonisten , één percussionist en één onnozelaar groeiden samen uit tot ‘Die Verdammte Spielerei’. De muzikanten zijn naast hun uitspattingen binnen de Spielerei ook professioneel zeer actief in andere muziek- en theatercircuits. Diksmuideling Thomas Van Gelder (foto rechts onderaan), die deel uitmaakt van dit muzikaal sextet, zette zijn eerste muzikale stappen in de Diksmuidse academie en bij de harmonie Burgerskring.  Hij sloeg de professionele muzikale weg in en studeerde verder klassiek en later ook jazz saxofoon aan het conservatorium van Gent.  Hij gaf nadat hij afstudeerde nog les aan de Diksmuidse academie en sinds 2010 is hij werkzaam als saxofonist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Marine.  Daarnaast is hij ook freelance zeer actief bij diverse gezelschappen  Zo is hij samen met Stefaan De Winter de drijvende kracht achter Die Verdammte Spielerei.
Na 8 jaar straattheater en festivals in binnen- en buitenland, maakte Die Verdammte Spielerei in 2015 een eerste theatershow die nog loopt tot eind 2016. Ze waren ook te gast in de Diksmuidse muziekclub 4AD.  In de zomer van 2016 willen ze nu met hun langste fanfare een beroep doen op muzikaal Vlaanderen. Naar aanleiding van hun 10-jarig jubileum nodigen ze iedereen uit om de beste fanfare van het universum te vervoegen om samen muziek te maken en door de stad te marcheren.  Die Verdammte Spielerei wil samen met muzikaal Vlaanderen de langste fanfare creëren.
Iedereen kan deelnemen, of men nu graag trommelt, blaast of liever triangelt… Maar ook als men geen instrument speelt, dan nog kan men aansluiten want je kan ook altijd deel uitmaken van de Langste Fanfare als majorette, vaandeldrager of gewoon om mee te marcheren.
Wie er vrijdag in Gent niet bij kan zijn, kan nog altijd later aansluiten bij de Langste Fanfare want er zijn na de Gentse Feesten nog twee optredens voorzien;  op 20 augustus tijdens het circusfestival in Aalst en in Brugge op 29 oktober wanneer men de allerlangste fanfare wil maken tijdens de 4de editie van Iedereen Klassiek, een initiatief van radiozender Klara.

Foto : www.dieverdammtespielerei.be (DLD)