Op het einde van de voorbije gemeenteraad deed Idee2006-raadslid Marc Deprez een oproep om in tijden van besparen toch het gemeentelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking niet te verminderen maar om ze integendeel te verhogen. Aanleiding voor Deprez’ opmerkelijke oproep waren de schrijnende toestanden van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.  Hij vroeg dat Diksmuide het voortouw zou nemen en ook een motie zou stemmen om ook andere gemeenten ertoe aan te zetten hun budget voor ontwikkelingssamenwerking niet te verminderen maar om ze integendeel te verhogen.  Hiermee kan men de vluchtelingenstroom laten opdrogen omdat deze mensen hierdoor opnieuw kansen kunnen krijgen in eigen land.  Hij hoopt dat deze motie ook op de burelen kan terecht komen van federale en Europese bewindslieden.  De Diksmuidse gemeenteraad volgde unaniem het voorstel van raadslid Marc Deprez.

De situatie van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee raakt iedereen, zo stelde raadslid Deprez. Het gaat immers over mensen, kinderen,… die de dood vinden door toedoen van mensensmokkelaars en pooiers,… En toch waren ze op weg naar het zogezegde beloofde land, op de vlucht voor de armoede in eigen land.  Maar intussen is de Middellandse Zee stilaan een massagraf geworden, aldus het Diksmuids raadslid.
In eerste instantie stelt Marc Deprez’ Idee2006-fractie voor het Diksmuids budget voor ontwikkelingssamenwerking zeker niet te verminderen of te minimaliseren, maar om ze integendeel te verhogen, ook in tijden van besparingen.  Marc Deprez was zich bewust dat dit zou kunnen beschouwd worden als een druppel op een hete plaat want de Diksmuidse inspanning zal de stroom aan bootvluchtelingen niet stoppen. Maar Diksmuide kan voor hem een voorbeeldfunctie hebben voor andere gemeenten en steden. Iedere gemeente zou zijn budget voor ontwikkelingshulp moeten behouden of nog beter, doen stijgen.  En ook op federaal en Europees vlak moeten deze keuzes gemaakt worden.  Indien alle neuzen in dezelfde richting gaan, dan moet dit voor het Diksmuids raadslid toch een flinke slok op de borrel schelen voor de financiële slagkracht van ontwikkelingshulp.  Diksmuide moet via een motie het signaal kunnen geven dat een verhoging van de ontwikkelingshulp een lange termijn-oplossing kan en moet zijn voor de bootvluchtelingen.

De Diksmuidse gemeenteraad kon zich unaniem vinden in het voorstel van Idee2006-raadslid Deprez.  Er wordt de komende weken een motie opgemaakt die dan op de gemeenteraad van 1 juni ter goedkeuring kan voorgelegd worden.  Hopend dat ze navolging zal krijgen in andere gemeenten en dat dit signaal ook bij de hogere overheden wordt opgevangen. (DLD)