Baloise_logoVrijdag 30 mei moet een wielerhoogdag worden in Diksmuide want dan wordt er de tijdrit van de 84ste Ronde van België, of de Baloise Belgium Tour zoals ze op vandaag heet, verreden.  Vooral de uitgebreide TV-verslaggeving met een 3 uur durend life-verslag moet Diksmuide breed in beeld brengen.  Keerzijde van deze medaille is wel dat Diksmuide op vrijdag zowat geïsoleerd wordt, alleen inwoners en wielerliefhebbers zullen er welkom zijn.  Maar doordat vrijdag 30 mei een brugdag, en bijgevolg voor de meesten een vrije dag is, moet de hinder beperkt blijven.  Toch doet men nu al de oproep om op vrijdag 30 mei vooral met de fiets naar Diksmuide te komen.

Sportschepen Marc De Keyrel verwacht zo’n 200 deelnemende profwielrenners voor deze tijdrit.  En hiertussen zullen voor hem ook de grote namen uit het peloton steken want voor nogal wat renners past deze Baloise Belgium Tour in hun voorbereiding van de Ronde van Frankrijk.  Dat men hierbij ook de aparte discipline van het tijdrijden kan onderhouden, is dan ook voor de meesten goed meegenomen.
Vanaf 8 uur ’s morgens wordt Diksmuide-centrum en de omloop zelf voor alle doorgaand verkeer afgesloten.  Bezoekende wielerliefhebbers kunnen hun wagen achterlaten op één van de randparkings of op het industrieterrein.  Verder kan de hele omloop met start en aankomst gratis bezocht worden.  Vanaf 9 u tot 17 u kan men in de Admiraal Ronarchstraat en De Breyne Peelaertstraat terecht waar het wielerdorp is met alle wielerbussen, volgwagens, …De renners zelf kunnen het parcours gaan verkennen vanaf 10.30 uur.

Het startplatform zal in de Koning Albertstraat staan waar de eerste renner vertrekt om 12.30 uur.  Via de Gasthuisstraat en de linkerzijde van de IJzerlaan gaat het naar de IJzertoren en de IJzerdijk.  Langs de Jagerstraat en de Rellemstraat gaat verder naar Sint-Jacobskapelle en Oudekapelle.  Vervolgens wordt naar de Oude Barriere gefietst om vervolgens richting Lettenburg te gaan.  Daar gaat het rechtsaf naar de Dodengang om vervolgens langs de IJzerdijk terug de Hoge Brug te bereiken.  De tijdrijders gaan dan via de Generaal Baron Jacquesstraat naar de Grote Markt waar de eindstreep ter hoogte van het stadhuis zal liggen.  Burgemeester Lies Laridon kon hierbij meegeven dat de aannemer alles in het werk zal stellen om op die dag de voorgevel van het stadhuis opnieuw zichtbaar te maken.

Deze omloop is 16,7 kilometer lang en men verwacht al naargelang de weers- en windomstandigheden dat de renners er een 20-tal minuten zullen over doen om terug in Diksmuide te zijn.  De laatste renner start omstreeks 15.30 uur zodat de podiumhuldiging ter hoogte van de marktfrituur omstreeks 16.15 uur kan doorgaan.  De rechtstreeks TV-uitzending op Sporza, RTBF en Eurosport start na het middagjournaal van 13 uur om pas te eindigen na deze podiumhuldiging.  Burgemeester Lies Laridon hoopt alvast dat tijdens deze 3 uur durende uitzending Diksmuide uitgebreid in beeld zal komen.  Hiervoor alleen al is de 50.000 Euro die Diksmuide betaalde om dit wielerevenement naar Diksmuide te halen, meer dan de moeite waard.

Moet 30 mei een wielerfeest worden, het moet voor schepen Karline Ramboer ook een volksfeest worden.  In de voormiddag worden alvast alle kinderen van de 2de en 3de graad van de Diksmuidse basisscholen verwacht aan de sporthalle vanwaar ze het parcours gaan inrijden.  Om deel te nemen moeten ze wel hun drinkbidon voorzien van een vredesboodschap.  Enkele van deze bidons zullen ook gesigneerd worden door de winnaar van de tijdrit.  Na de podiumhuldiging zullen deze kinderen nog het Europees vredelied zingen waarna het Café Chantant zal starten met Bart Verhelle op een tweede podium op de markt.  Vervolgens is er van 19 u tot 21.30 u het optreden van de covergroep The Jokes en het avondprogramma wordt afgesloten door DJ Karel De Groot.

Er zijn ook nog verschillende VIP-arrangementen waarbij er ook een tent met het VIP-Tourcafé op de Grote Markt zal staan.  Alle info omtrent deze wielerhoogdag en de VIP-arrangementen zijn te verkrijgen bij de toeristische dienst T 051/79.30.50 of mail peter.demaree@stad.diksmuide.be (DLD)