Maatwerkbedrijf InterWest, dat in Diksmuide gevestigd is aan de Kleine Dries op het industrieterrein Heernisse, mag vrijdag nieuwe bedrijfsgebouwen in gebruik nemen.  Voor deze uitbreiding kocht ze de gebouwen van het vroegere Agrowest.  Hierdoor beschikt InterWest op vandaag over 55.000 m² terreinen waarop ze meer dan 400 medewerkers tewerkstelt, verspreid over de afdelingen van Veurne en Diksmuide.  In de Diksmuidse vestiging kunnen zo’n 220 mensen aan de slag.  De investeringskost van deze uitbreiding bedraagt zo’n 2,5 miljoen Euro.

InterWest is een maatwerkbedrijf, de nieuwe benaming van de vroegere beschutte werkplaats, die aangepast werk biedt aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen personen met een mentale beperking zijn maar ook steeds meer psychisch kwetsbare personen en langdurig werklozen.  Hierbij focust men zich vooral op wat mensen kunnen en vooral niet op wat ze niet kunnen.  Naast deze 370 werknemers is er ook een kader van een 60-tal medewerkers.
Vanuit beide vestigingen wordt een waaier aan activiteiten aangeboden : maken van meubelen, onderhoud groenperken, schilderactiviteiten, enclave werking en doseren van voeding en niet-voeding. Jaarlijks noteert men een omzet van 7,3 miljoen Euro.  Het doseren is de hoofdactiviteit van de Diksmuidse vestiging.  Zij werkt ondermeer voor Zoutman, Baronie, Pepsico,Südsücker, Oxfam fairtrade, …  Maar deze activiteit vereiste een uitbreiding. Men kreeg immers steeds meer vragen uit de voedingssector die heel strenge regels oplegt. Wilde men kunnen meegroeien, dan was een uitbreiding nodig.
Evenwel zit InterWest hiermee aan het maximum van de haar toegekende capaciteit.  Er is wel een uitbreiding aangevraagd voor 12 voltijdse medewerkers maar ook hier is het subsidiebudget momenteel bevroren. Hierdoor ziet InterWest zich op vandaag verplicht niet alleen bijkomende valide werknemers aan te werven maar ook prijsverhogingen toe te passen, te automatiseren en werknemers strategisch in te zetten.

Op vrijdag 17 juli opent de nieuwe voorzitter van InterWest, Philippe Beauduin, samen met Diksmuids burgemeester Lies Laridon officiëel de nieuwe gebouwen. Op zaterdag 18 juli worden dan alle medewerkers samen met hun familie uitgenodigd om de gebouwen te bezoeken. (DLD)