In mei zal het 100 jaar geleden zijn dat enkele mislukte Belgische aanvallen op de Duitse petroleumtanks aanleiding hebben gegeven tot het graven van een loopgraaf in de IJzerdijk.  Deze loopgraaf werd algauw omgedoopt tot Boyau de la Mort of Loopgracht der Dood, vandaag beter bekend als de beruchte Dodengang.  In het kader van 100 jaar Dodengang organiseert het Koninklijk Legermuseum in 2015 drie museumweekends waarvan de eerste op 9 en 10 mei.

Vorig jaar heropende nog het interpretatiecentrum Dodengang, de laatste site van het Belgisch leger aan het IJzerfront van 14-18.  Het Koninklijk Legermuseum zal dit jaar opnieuw inzetten op 100 jaar IJzerfront.  Tijdens drie museumweekends zullen de bezoekers leven en dood in de Belgische loopgaven ontdekken aan de hand van “levende geschiedenis”.  Belgische en Duitse soldaten zullen de loopgraven en de Duitse bunker bemannen, ze zullen uitleg geven over het leven aan het front en in de Dodengang.  Er zullen ook gratis rondleidingen zijn met een professionele gids die de bezoekers zullen inwijden in de geheimen van deze historische site.  Fotografen zullen de bezoekers portretteren in het uniform van toen en kaderen hen tussen de soldaten van 14-18.
Verder zal er op zaterdagavond nog een nocturne zijn waarbij er een heuse slagveldwandeling op het programma staat in de voetsporen van de Belgische en Duitse soldaten uit 1915.  Ook dan kunnen de loopgraven in het donker, met een gids, bezocht worden.
De drie museumweekends gaan door op zaterdag 9 mei van 10 u tot 22 u en zondag 10 mei van 10 u tot 18 u, zaterdag 22 augustus van 10 u tot 22.30 u en zondag 23 augustus van 10 u tot 18 u en zaterdag 3 oktober van 10 u tot 22 u en zondag 4 oktober van 10 u tot 18 u.

Geven we nog mee dat er dit voorjaar nog een nieuwe bezoekersgids komt die de bezoeker zal helpen de loopgraven te verkennen.  Daarin is er ook aandacht voor de jonge bezoekers.  Verder staat ook nog een nieuwe educatieve brochure voor zowel schoolgroepen als voor gezinnen op stapel.

Meer info : Facebook Dodengang en www.klm-mra.be (DLD)