Bij een begrafenisplechtigheid in de Oostkerkse Sint-Pharaildiskerk moest een paar weken terug een rolstoelgebruiker buiten blijven.  De kerk bleek immers voor deze dame niet toegankelijk.  Zowel de hoofdingang met drie treden (foto) als de twee overige ingangen waarvan ook de drempels te hoog waren, bleken niet geschikt voor rolstoelgebruikers.  Omdat de rolstoel zelf zowat 160 kilogram woog, was het ook niet mogelijk deze manueel binnen te dragen zonder de afscheidsdienst te verstoren.  Vandaar dat betrokkene dan maar terug huiswaarts keerde.  Schepen van kerkfabrieken Martin Obin erkent dat er een probleem is voor de kerk van Oostkerke.  Meer, er zijn volgens hem nog meer kerken in Diksmuide die niet aangepast zijn om rolstoelgebruikers te ontvangen.  Wel heeft Diksmuide al aanpassingen laten uitvoeren aan ondermeer de kerken van Esen, Nieuwkapelle en Oudekapelle.  Maar er zijn dus nog kerken in Diksmuide waar rolstoelgebruikers niet welkom zijn, al is dat lijstje niet bekend.

Voor Marc Stroom, die aanwezig was op de begrafenisplechtigheid, blijft het toch onbegrijpelijk dat in een stad als Diksmuide, die zich profileert als een moderne stad die rekening houdt met hulpbehoevenden, iemand onverrichterzake huiswaarts moet keren omdat ze met haar rolstoel de kerk niet binnen raakt.  Ongeloofwaardig klinkt het ook voor hem dat deze dame blijkbaar de eerste rolstoelgebruikster was die deze kerk wilde betreden.
In een reactie stelt schepen van kerkfabrieken Martin Obin wel dat er voor deze kerk zal moeten voorzien worden in een hellend vlak zodat rolstoelgebruikers er voortaan binnen kunnen.  Hij laat alvast de aanpassingsmogelijkheden onderzoeken. (DLD)

expositie Rubensvrienden Diksmuide

Van 26 april tot 5 mei is er de Week van de Lokale Kunsten.  En Diksmuidelingen tonen hun kunsten op muziek-, toneel- en schildersvlak.  Voor dat laatste zorgt ondermeer de Diksmuidse kunstkring De Rubensvrienden (foto archief).  Zij mogen twee maanden lang, tijdens de maanden april en mei, gebruik maken van de stedelijke infrastructuur om hun kunsten te tonen.  Een overzicht.

De Rubensvrienden vind je de komende weken in volgende stadsgebouwen :
Bibliotheek :  Dirk Verwilghen, Maja Vermeulen, Heide Darras en Nicole Verslype
CC Kruispunt – foyer : Dirk Verwilghen, Luc Famaey en Johan Sinnaeve
CC Kruispunt – cultuurcafé : Dirk Verwilghen en Jacky Grymonpron
Stadhuis – verhalenkelder : Hendrik Merlevede en Greta Beuckelaere
Woonzorgcentrum Yserheem : Dirk Verwilghen, Luc Famaey, Amos, Nicole Verslype, Johan Sinnaeve en Jacky Grymonpon
Administratief Centrum : Jacky Grymonpon (april) en Lieve Sinnaeve (mei)
Zwembad : Dirk Verwilghen

Verder is er nog toneel en muziek op volgende plaatsen :

Toneelkring De Speye – Daar was Van Paemel
Naar Het Gezin Van Paemel – Cyriel Buysse. Als boer Van Paemel aan de eigen tafel wordt geconfronteerd met de snel veranderende grote wereld buiten, begint een reeks van dramatische gebeurtenissen.
Vrijdag 26 en zaterdag 27 april, vrijdag 3 en zaterdag 4 mei om 20 uur, zondag 28 april om 17 uur, OC Lecca in Leke. Kaarten via despeye.codens.be of 0477 68 37 37 (16-21 uur).  Meer info op www.eDiksmuide.be

Lokale helden: URBAN@DE KUPE
Op vrijdag 26 april staan in Vlaanderen en Brussel honderden optredens en feestjes gepland rond het thema “(Her)Ontdek je lokale artiesten en je buurt met Lokale Helden! “Onder het motto: ‘Support your local scene’, nodigt men in Diksmuide het hiphopcollectief BOUR GONDI uit. Onder meer Diksmuideling Saimir Aliaj a.k.a. Smirry maar ook Nevenbeeld, TooNe, Berg, Luka Brasi, MO’BODHI en Joshimitsu bestormen de scene met de vetste beats op z’n West-Vlaams! Irie Station Soundsystem opent en sluit de avond af. Steffa, Baki T en Greg I bedwelmen het publiek met positieve vibes. Steppers, roots én eigen werk passeren de revue. Het wordt een avond vol dikke hiphopbeats en lokaal dj-talent.
Lokale Helden is een project van Poppunt. De baruitbating is ten voordele van de Scouts. 19 uur | naast zwembad De Kupe, Laure Fredericqlaan | gratis.
CC Kruispunt, 051 79 32 50, www.cckruispunt.be, Muziekclub 4AD, 051 50 48 94, www.4ad.be.

Open repetitiedag – K. Harmonie Willen is kunnen Beerst
Op zondag 28 april kan men zich laten verrassen door het toptalent van de muzikanten van de harmonie van Beerst. Ze vergasten de bezoeker voor de gelegenheid met Italiaanse muziek. Geniet er ook van een hapje en een drankje. Gratis. 14-16 uur, OC Beerst.

Aperitiefconcert en barbecue – K. Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Vladslo
Zaterdag 4 mei, 19 uur, OC Vladslo
Concert met amusementsmuziek die iedereen kan bekoren onder leiding van dirigent Eric Vandekerckhove. Achteraf volgt een gezellig samenzijn met barbecue. Volwassenen: 20 euro. Kinderen tot 12 jaar: 10 euro. Info: wendi.sinnaeve@hotmail.com. (DLD)