Op zondag 21 oktober is er de Dag van de Trage Weg.  Tussen 10 uur en 17 uur kan men, vanuit 5 locaties op stap door het polder- en broekgebied aan de IJzer met een exclusieve wandelwijzer. Op de IJzer zelf en het kanaal Ieper-IJzer liggen fluisterbootjes als veerponten klaar waardoor elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen kan bewandelen. Een gratis stappersbus legt in de namiddag elk uur een vast traject af waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen. Kortom, deze Dag van de Trage Weg is een wandeldag op maat

De wandelwijzer kan gedownload worden via www.blankaart.be of verkregen worden op de dag zelf op volgende vertrekpunten: Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen ( reeds vanaf 15 oktober), vzw De Boot te Merkem en café-restaurant Langewade te Merkem, eetkaffee Steenstraete te Bikschote, herberg De Knockebrug en eet- & praatcafé ‘t Gemeentehuis te Nieuwkapelle, fotografiemuseum en praatcafé De Fot’oeil te Sint-Jacobskapelle.
In het natuurrijke gebied waar gewandeld wordt zijn heel wat ingerichte observatieposten aanwezig waar men misschien een Natuurpuntspotter kan tegenkomen.  Ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten, zo laat ons Wim Packet van bezoekerscentrum De Blankaart weten. Zowel bij kunstschilder Jean Vandenhove als boomkunstenaar Robin Uzeel staan de atelierdeuren open want tijdens dit weekend is het ook Buren bij Kunstenaars en De Fot’oeil en De Knockebrug zijn volgens hem niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer. En voor wie tuk is op ijs, die vindt ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. Verder kan men ook de Beukelaremolen bezoeken waar ook de molenaar de deur open zet. Op het binnenschip van vzw De Boot kan men ook Beukelarebrood en/of –appeltaart proeven. In het bezoekerscentrum De Blankaart tenslotte staat 100 jaar Slag om de Blankaart in de kijker.
Deze dag is een organisatie van bezoekerscentrum De Blankaart in samenwerking met het Regionaal Landschap Westhoek en de gemeenten Diksmuide en Houthulst in het kader van de Dag van de Trage Weg. Op initiatief van vzw Trage Wegen wordt op deze dag niet alleen aandacht gevraagd voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een betere en (be)leefbare mobiliteit aan te zwengelen.
Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen.

Meer info: Bezoekerscentrum De Blankaart 051 54 59 48 of Blankaart@west-vlaanderen.be. (DLD)

Ook in 2018 is er een nieuwe editie van Buren bij kunstenaars.  Op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 oktober 2018 zetten kunstenaars in heel West-Vlaanderen de deuren van hun ateliers open voor het grote publiek. Dit jaar nemen er meer dan 2700 kunstenaars deel aan het open atelierweekend.  En in Diksmuide gooien er 16 kunstenaars hun atelier open.  Vandaag geven we een overzicht.

’t Parelhuisje, unieke handgemaakte juwelen uit halfedelstenen
Woumenweg 238 in Woumen

Beuckelaere Greta, beelden in keramiek, potten en schalen
Wijnendaelestraat 17 in Beerst

Bollion Marc, beelden in keramiek
Wynendalestraat 17 in Beerst

Depuydt Kristien, zelf ontworpen vintage wenskaarten
Schoorbakkestraat 14 in Pervijze

Herssens Emilie, animatie, stripkunst
’t Vlakke-land, Vijvermolenstraat 16 in Leke

Ideka Art Studio, abstract: acryl gieten – acrylic pouring fluid art
Ideka Art Studio, Lekedorpstraat 53 in Leke

Lestaeghe Christiane, veelzijdige kunst
’t Vlakke Land, Vijvermolenstraat 16 in Leke

Lycke-delaere Sabine, zelfgemaakte juwelen met kraaltjes
Veurnestraat 60 b in Pervijze

Maertens Lennart, meubelstofferen, restauratie
Récanapé, Willem Telllaan 13 in Diksmuide

Galerij montanus.5 met Robie Van Outryve
Montanusstraat 5 in Diksmuide

Simoen Peter, etsen
Woumenweg 259 in Woumen

Van Paemel Sabine, een 15-tal kunstenaars tonen hun werk
Kunstatelier Sabine Van Paemel, Lekedorpstraat 13/15 in Leke

Vandenhove Jean, figuratieve en surrealistische schilderijen
Rapestraat 1 in Woumen

Vermeulen Luc
Rellemstraat 3 in Sint-Jacobskapelle

Verstraete Sarah, creatief atelier
Svart, Willem Telllaan 13 in Diksmuide

Verstraeten Hugo, acryl op doek, serials, constructies in plaaster
Oude Pastorie, Sint-Veerleplein 10 in Oostkerke

Voor alle info over deze ateliers en de openingsuren kunt u doorklikken naar de website van Buren bij Kunstenaars : klik hier (DLD)

Pagina 112...10...Minst recente »