Vredesboom 2013Dit jaar krijgt Woumen, op initiatief van het plaatselijk Bewonersplatform, naast de traditionele kerststal en kerstversiering ook een Vredesboom op het grasveld van het dorpsplein.  Dit wordt niet enkel en alleen een supergrote kerstboom, het is immers ook de bedoeling dat iedereen van het dorp een boodschap van vrede achterlaat bij deze boom want ook 100 jaar na die “Groote Oorlog” die de Westhoek zo teisterde, wordt onze wereld nog dagelijks geconfronteerd met dezelfde problemen als een eeuw terug.  Deze vredesboom wordt ingehuldigd op vrijdag 13 december om 13.30 uur.

Woumenaars worden gevraagd hun vredes- en gelukswensen in een enveloppe in de boom te hangen.  En daar mag ook een slinger, een knuffelbeertje of een tekening bij.  Als het doel maar bereikt wordt en dat is dat Woumenaars aan de buitenwereld, die dagelijks het dorp doorkruist, tonen dat zij iedereen, ook zij die dagelijks passeren het beste toewensen voor 2014.
Bij de inhuldiging van de vredesboom komende vrijdag, zullen de Woumense schoolkinderen alvast het goeie voorbeeld geven door hun vredesboodschap symbolisch in de Vredesboom te hangen.  Vervolgens zijn dag en nacht de vredesboodschappen welkom.  Al voegt men er ook de oproep bij om de vredesboodschappen, die reeds in de boom hangen, te respecteren.  Is respect hebben voor een ander immers niet de basis voor een vredevolle wereld?

Op zaterdag 11 januari wordt de vredesboom dan, samen met alle andere kerstbomen verbrand tijdens de kerstboomverbranding.  Zo kan de rook met de vredesboodschappen zich gaan verspreiden over de rest van de wereld.  (DLD)