Naar aanleiding van de Nationale Dag van de Trage Weg is er dit jaar de vierde editie van Blankaart XL, een wandeldag waarbij men vanuit zeven wandelpoorten of startpunten kan wandelen over bijna 70 kilometer wandelvriendelijke wegen door het polder- en broekgebied aan de IJzer.  Van deze wandelwegen zijn er 25 kilometer niet of half verhard.  Dit jaar zijn er ook twee nieuwe veerpontlocaties zodat er nu in totaal vier zijn die allemaal op een authentieke voetveerpassage liggen.  Hierdoor kan elke deelnemer op eigen houtje en tempo unieke verbindingen bewandelen over een afstand die men zelf bepaalt. De Wandelwijzer voor deze dag kan men gratis krijgen op de startpunten die zelf te bereiken zijn met een gratis stappersbus.  Maar wie ze wil downloaden : klik hier. De vzw Trage Wegen organiseert deze dag niet alleen om aandacht te vragen voor de vele mooie autovrije of –luwe wegen die Vlaanderen nog rijk is, ze wil ook wijzen op de behoefte om het netwerk met vernieuwende ideeën verder te ontplooien. Trage wegen vormen immers één van de hefbomen om zowel op het platteland als in het verstedelijkte gebied een kwaliteitsvolle en (be)leefbare mobiliteit en ruimtegebruik aan te zwengelen. Blankaart XL 2019 op de Dag van de Trage Weg gaat door op zondag 20 oktober tussen 9.30 uur en 17.30 uur.

Op een gedeelte van het netwerk is er dit jaar ook een pendelkoets waarmee een ‘sprong’ kan gemaakt worden in het wandeltraject. Maar men kan ook gebruik maken van de gratis stappersbus die elk uur een vast traject aflegt en waarop wandelaars overal kunnen op- en afstappen.  En hiermee kan men ook naar de startpunten bij de volgende wandelpoorten :
•Bezoekerscentrum De Blankaart te Woumen
•Sport Vlaanderen Woumen
•Vzw De Boot te Merkem
•Eetkaffee Steenstraete te Bikschote
•Herberg De Knockebrug te Nieuwkapelle
•Eet- & praatcafé ‘t Gemeentehuis te Nieuwkapelle
•Fotografiemuseum en praatcafé De Fot’oeil te Sint-Jacobskapelle

En onderweg kan men nog heel wat meepikken.  Zo vindt men in het natuurrijk gebied heel wat ingerichte observatieposten.  Op één ervan staan permanent telescopen ter beschikking en geven vrijwilligers van de vogelwerkgroep Natuurpunt De Bron uitleg. Elders maakt men kans een Natuur.ranger tegen het lijf te lopen die klaar staat om mogelijke vragen te beantwoorden. En ook de aanwezigheid van horecazaken en picknickplaatsen op het netwerk zorgen onderweg voor aangename rustpunten. Wie tuk is op ijs vindt tenslotte ongetwijfeld wel een passend smaakje in de ijshoeves Hof van de Rhille en het Madeliefje. En ook bij kunstschilder “bij de buren” Jean Vandenhove staat de atelierdeur open. De Fot’oeil en De Knockebrug zijn verder niet alleen leuke herbergen, ze herbergen elk ook een bijzondere museumkamer en wie hogerop wil, dan bieden de trappen van de Beukelaremolen een mogelijkheid. Vzw De Boot houdt er immers haar openmolendag. En passant kan men aan haar thuisbasis op het water ook Beukelarebrood of –appeltaart proeven. In Bezoekerscentrum De Blankaart staan momenteel de uilen in de kijker en centraal bezoekpunt is dit jaar hoeve Madeliefje waar veeneikkunst, kleiwerk en fotografie te zien zal zijn. Men kan er zelfs zijn eigen veeneiken halssnoer maken. De Watergroep legt er verder uit waarom ze 300 meter diep hebben geboord en hun waterfabriek aan een facelift toe is. Tenslotte zijn er ook nog infostands van de Natuurwerkgroep De Kerkuil, de Vlaamse Wandelfederatie en het Regionaal Landschap Westhoek.
Deelnemen is gratis. Inschrijven is niet nodig. Honden worden wel geacht aan de leiband te lopen. Bij natte weersomstandigheden is hoog en stevig schoeisel aangewezen. (DLD)