Volgens Joël Van Coppenolle, ABS-voorzitter in Diksmuide, moet muziekclub 4AD overwegen haar Blankaartsessies te verhuizen uit het park van het Blankaartkasteel.  Voor hem zijn er betere plaatsen om deze concerten te brengen met respect voor de natuurlijke omgeving.  Het broedseizoen is immers van groot belang voor veel vogelsoorten, zoals de zeearend.  Concerten daar organiseren staat volgens het ABS in schril contrast met de strenge regels die de landbouwers er opgelegd krijgen.  Maar volgens Blankaartconservator Guido Vandenbroucke gaan die Blankaartsessies door buiten de voorziene perimeter van 300 meter rond het zeearendnest.

Blankaartconservator Vandenbroucke is alvast blij met de bezorgdheid van de landbouwers, het doet hem deugd medestanders te ontmoeten. Maar hij plaatst die bezorgdheid van ABS ook in het licht van de hoge boetes (tot 500.000 euro nvdr) die landbouwers vrezen bij overtredingen tegen de opgelegde perimeter van 300 meter rond het nest van de zeearenden. Boetes die overigens voorzien zijn door het strafwetboek. Maar volgens de conservator riskeert geen enkele landbouwer een dergelijke boete want alle gronden binnen de perimeter zijn eigendom van Natuurpunt en bevatten alleen moeras, wilgenbroekebos, water en enkele natuurgraslanden. Geen enkele boer is er dan ook actief. Alleen wie de zone binnen dringt, kan beboet worden. Daarnaast blijven alle activiteiten buiten die perimeter gewoon doorgaan. Zo konden zondagnamiddag 115 mensen vanop de brug van het kasteelpark het koningskoppel zien met telescopen die door Natuurpunt ter beschikking werden gesteld. Diksmuide krijgt zo een arendtoerisme.
Patrick Smagghe van muziekclub 4AD onderstreept verder dat de concerten in het kader van de Blankaartsessies doorgaan aan de voorzijde van het kasteel en niet in het natuurreservaat.

Het is er weliswaar minder stil door de nabije Iepersteenweg maar ook verder van het reservaat zelf wat dan weer beter is voor de natuur. Daarenboven kan iedereen die ooit aanwezig was op deze Blankaartsessies beamen dat de stilte er primordiaal is. Ze zijn volgens hem vele malen stiller dan zeg maar 15 mensen die staan te babbelen of kinderen die ravotten. Een beperkte geluidsversterking, geen harde drums, weinig bassen en een decibelbeperking zorgt dat 4AD zelf baas is over het volume. Hij hoopt trouwens dat tijdens de komende sessies in juni met 3 solo en 1 akoestisch concert men misschien wel de kuikens zal kunnen horen tijdens de concerten.
Toch vraagt ABS-voorzitter Van Coppenolle in zijn oproep, die men integraal kan lezen in onze rubriek ’t Manehoekje, aan de organisatoren van de Blankaartsessies en de provincie als beheerder van het kasteeldomein, om hun plannen te heroverwegen. Hij wordt daarin overigens ook gesteund door Bertrand Vande Ginste van het Woumense Bewonersplatform en klimaatambassadeur Andy Vermaut die zich vorig jaar, ook zonder de aanwezigheid van zeearenden, al hebben gekant tegen de Blankaartsessies die ze als storend ervaren voor een natuurgebied. (DLD)