Met een kerstloop op vrijdagavond 9 december om 19 uur opent Diksmuides kerstvierdaagse. Rode draad is de kerstmarkt met de chalets op de Grote Markt waar men van vrijdagavond tot maandagmiddag terecht kan voor animatie en typische kerstdrankjes en hapjes.  Maar kerstshoppen en hoppen bij de lokale handelaars kan ook, eveneens op zondag en op vrijdagavond wanneer ze extra lang open zijn.  Op zaterdagnamiddag en zondagnamiddag wordt er op de Grote Markt ook nog voorzien in winterse en vurige animaties.  Een winterse boerenmarkt op zaterdag en een gezellige maandagmarkt maakt de vier kerstkoopdagen compleet.

Op vrijdag start de kerstmarkt al om 18 uur maar de kerstloop start om 19 uur met een kidsrun over 500 meter. Een half uurtje later is er een tweede kidsrun, maar dan over 1.000 meter. Tenslotte is er nog de grote kerstloop waarbij men kan kiezen tussen 3,25 km (1 ronde) en 3,5 km (2 ronden) over een geanimeerd parcours door het centrum met aankomst op de Grote Markt.
Aan deze kerstloop is geen gekke prijzenpot verbonden, wel moet het een unieke belevenis worden tussen de vele kerstlichtjes. Bedoeling is dan ook dat de deelnemers niet alleen hun loopschoenen meenemen maar ook een leuke kerstoutfit. Iedereen kan deelnemen want deze kerstloop is volledige recreatief. De enige prijs van de kerstloop gaat naar de origineelst verklede deelnemer.
Voor inschrijvingen : klik hier.

Deze eerste kerstloop is een geregistreerd evenement voor de Warmste Week. De opbrengst gaat dan ook naar het goede doel van de Warmste Week dat dit jaar kansarmoede is.
En het wordt ook een kleine traditie dat tijdens de Diksmuidse kerstkoopdagen Oxfam uitpakt met zijn geschenkenbeurs. Hiervoor kan men terecht in de eetzaal van de ’t Saamcampus Aloysius, het vroegere college dat te bereiken is via de Wilgendijk. Op zaterdag 10 en zondag 11 december kan men er terecht voor een fairtrade-kerstgeschenk. En voor de gelegenheid zullen er extra veel artisanale- en solidariteitsproducten uitgestald zijn. Maar ook (h)eerlike voedingsproducten en lekkere wereldwijn zal niet ontbreken. Tenslotte heeft Oxfam er ook een gezellige bar voorzien waar men kan genieten van lekkere drankjes, zelfgebakken taart, koffie met een pannenkoek en een kleurrijke vegetarische Oxfam-schotel. (DLD)