In het kernpark van Gravelines in het noorden van Frankrijk tussen Duinkerke en Calais, naar nucleaire maatstaven zowat aan Diksmuides achterdeur, werden twee van de zes kerncentrales stilgelegd.  Reden is dat bepaalde onderdelen van de stoomgeneratoren, die een belangrijke veiligheidsfunctie vervullen, mogelijk niet voldoen aan de productienormen.  Er is, gezien het onderzoek momenteel nog loopt, nog niet aangetoond dat de veiligheid van de centrales van Gravelines niet voldoet maar zolang niet bewezen is dat ze ook veilig zijn, worden ze ook niet opgestart, zo vernemen we bij het Belgische FANC. Het Belgisch Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft er alvast alle vertrouwen in dat de Franse autoriteiten de betrokken reactoren van de kerncentrale van Gravelines niet zullen heropstarten zolang zij geen garanties hebben omtrent de veiligheid.

Volgens het FANC is het een normale procedure dat deze reactoren werden stilgelegd omdat er geen garantie bestaat omtrent de veiligheid.  Dit is trouwens gebeurd bij verschillende centrales in Frankrijk.  Het is dezelfde procedure die in België gevolgd werd bij de centrales van Doel 3 en Tihange 2.
Maar waar in Duitsland de situatie van de omstreden centrale van Tihange met argusogen wordt gevolgd en kaarten worden bovengehaald waarop de mogelijke gevolgen van een nucleair ongeval in Tihange zichtbaar worden, stelt het FANC dat men geen kaarten heeft met de gevolgen van een ongeval in Gravelines voor de Westhoek in het algemeen en Diksmuide in het bijzonder.  Overigens zijn de gevolgen ook sterk afhankelijk van een hele reeks factoren: is de radioactiviteit vrij gekomen in de lucht of in het oppervlaktewater, wat is de windrichting, de windkracht, de neerslag, … Eén enkele kaart is voor het FANC dan ook niet het beste middel om een correct beeld van de verschillende scenario’s te schetsen.
Toch wordt niet uitgesloten dat een ongeval met vrijgave van radioactiviteit in Gravelines ook gevolgen kan hebben voor de Westhoek en voor de Diksmuidelingen, zo vernemen we nog bij het FANC.  Maar bij een crisissituatie worden alle gegevens verzameld zodat dan de juiste maatregelen genomen kunnen worden.  Maar de Diksmuidelingen kunnen zich volgens het FANC bij een ongeval in Gravelines al heel efficiënt beschermen door naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten en vervolgens de berichtgeving en de instructies van de overheid op te volgen.  Daarbij hoort ook een eventuele inname van jodiumtabletten.  Daarvoor heeft men voorraden op strategische plaatsen ter beschikking die een snelle verdeling bij een nucleair ongeval kunnen toelaten.  Preventief jodiumtabletten innemen helpt volgens het FANC niet omdat deze tabletten enkel werken indien ze worden ingenomen op het juiste moment, niet te vroeg of te laat.

Het FANC volgt momenteel het onderzoek van de Franse autoriteiten op, niet alleen in het kader van de veiligheid van de Belgen maar ook omdat men zich ervan wil vergewissen dat het probleem met de onderdelen die men nu heeft vastgesteld in de Franse centrales, ook niet voorkomt in de Belgische centrales.  Zelf volgt het FANC de veiligheid van de stilgelegde centrales van Gravelines niet rechtstreeks op, dat gebeurt door haar Franse tegenhanger die evenwel dezelfde internationale normen hanteert als het FANC.  Er zijn dan ook doorlopend contacten tussen het FANC en de Franse experts van de Franse toezichthouder over de toestand van de stilgelegde centrales in Gravelines. (DLD)