KaaskerkestraatHoelang blijft dat nog duren? Dat vroeg raadslid Katleen Winne (Idee2006) zich tijdens de gemeenteraad maandagavond af toen zij het had over de werken in de Kaaskerkestraat. Reeds meer dan een jaar is het daar verkeersonveilig voor fietsers en voetgangers. En voor haar is dat een gevolg van een slechte communicatie. Op vandaag zijn de werken van de tweede fase reeds gestart met het openbreken van de parkeerstroken, terwijl de eerste fase nog niet afgerond is. Immers, slechts een kwart van de voetpaden is herlegd. Maar in tegenstelling tot de vorige zitting, toen schepen Eric De Keyser (SP.a-open) nog had gesteld dat de voetpaden tegen midden juni zouden herlegd zijn, maakte hij er zich nu met een kwinkslag van af. “Ik kan toch moeilijk zelf deze tegels leggen”, zo gekscheerde hij om dan toch wat serieuzer de bedenking te maken dat men er toch ook rekening mee moet houden dat de betrokken aannemer, die overigens ook al bij de heraanleg van de voetpaden in de Mandelwijk voor heel wat wrevel heeft gezorgd, toch de helft goedkoper was bij de aanbesteding dan de tweede biedende aannemer. Een goedkope aannemer dus, maar de Kaaskerkenaar betaalt wel de rekening voor die keuze voor de goedkope aannemer.

Bert Laridon (N-VA) stelde dan weer dat het stadsbestuur geen rekening houdt met de Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Hij leidt dit af uit het aantal bijeenkomsten van dit adviesorgaan. Waar dit er een 10-tal jaar terug nog een 7-tal per jaar waren, is dit de jongste jaren herleid tot 2 à 3. Alleen voor heel grote projecten, als ruimtelijke uitvoeringsplannen, komt men nog bijeen om een advies te formuleren omdat de wetgever dit nu eenmaal verplicht. Ziet het N-VA-raadslid hierin de hand van schepen De Keyser om dit adviesorgaan te beperken in zijn werking tot het strikt wettelijk noodzakelijke, betrokken schepen ontkent dit met klem. Immers, zowel het samenstellen van de agenda als het bijeenroepen van de Gecoro zelf gebeurt niet door hem maar door voorzitter Tim Provoost en zijn secretaris Peter Vandamme. Voorts had raadslid Bert Laridon nog graag een bezoek gebracht aan de pastoriewoning van Leke die zou afgebroken worden, omdat ook hier vooralsnog een advies van de Gecoro ontbreekt. Schepen Eric De Keyser had geen bezwaar tegen dit plaatsbezoek van het raadslid. Wel gaf schepen De Keyser al mee dat de pastoriewoning inmiddels is onderzocht. Daaruit blijken geen bezwaren tegen een eventuele afbraak.

De bewonersplatforms en dorpsraden van de Diksmuidse dorpen krijgen allemaal 250 Euro. Idee2006-lid Marc Deprez herhaalde zijn visie dat deze financiële ondersteuning beter recht evenredig met de grootte van dorpen en dus ook van de respectievelijke bewonersplatforms of dorpsraden zou toegekend worden.
Ook aan het IJzerbedevaartcomité werd 1.000 Euro toegekend ter ondersteuning van de manifestaties rond 11 juli “Vlaanderen Feest”. Tenslotte mag ook het festival Ten Vrede straks een stedelijke tussenkomst van 2.500 Euro tegemoet zien. Dat het Ten Vrede-festival tijdens het laatste weekend van augustus samenvalt met de dorpskermissen van Nieuwkapelle, Pervijze en Keiem betreurt raadslid Marc Deprez. Voor hem is dit het bewijs dat het Diksmuide ontbreekt aan een schepen die bevoegd is voor de dorpen. Maar voor burgemeester Lies Laridon (CD&V) kan Diksmuide zich niet mengen in een datumkeuze van een externe organisatie als het Ten Vrede-festival. (DLD)